El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata serà qui decideixi si aquest tribunal passa a assumir la investigació de les presumptes comissions il·legals del 3% pagades per constructores a CDC a canvi de concessions d'obra pública, causa de la qual s'ha inhibit el Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell (Tarragona).

Segons van informar ahir fonts jurídiques, després que el jutge del Vendrell que portava el cas acordés inhibir-se seguint la petició de la Fiscalia Anticorrupció, el sistema de repartiment de l'Audiència Nacional ha fet que la causa hagi recaigut en el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5. Ara, el magistrat haurà de decidir si l'Audiència Nacional és efectivament competent per investigar el cas. En cas que la resposta sigui «no», i en haver-se inhibit el jutjat del Vendrell, es podria plantejar una qüestió de competència davant el Tribunal Suprem.

El conegut com a cas 3% investiga l'exdiputat al Parlament i exconseller Germà Gordó així com a dos extresorers de CDC, a més de diversos empresaris, per presumptes delictes com a suborn, prevaricació, alteració de preus de concursos públics, malversació de fons públics, fraus i exaccions il·legals, blanqueig de capitals i finançament il·legal de partits polítics. En l'acte d'inhibició, el jutge Josep Bosch assegurava que comparteix els arguments d'Anticorrupció per considerar que la competència del cas ha d'assumir-la l'Audiència Nacional, a causa del greu perjudici per a l'economia nacional d'aquest cas per la «generalització de la manipulació de concursos públics», la complexitat de la causa i que hi ha alguns investigats que presumptament van realitzar operacions econòmiques a l'estranger. Concretament, sobre el perjudici causat a l'economia nacional, el jutge destacava que el pressupost agregat de les licitacions d'obres i serveis públics sota investigació aconsegueixen els 218 milions d'euros i les donacions a fundacions de l'òrbita de CDC es van elevar a 10,3 milions.