Els Mossos d'Esquadra van intentar accedir a 35 bases de dades on es recull diferent tipus d'informació dels ciutadans amb la finalitat «d'esbrinar» fins a la mínima referència de qualsevol persona i sense deixar-ne constància escrita. Es tracta d'un fet exposat per la Policia Nacional en l'informe remès a la jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, sobre la documentació que la policia autonòmica catalana va intentar cremar a l'octubre a la incineradora de Sant Adrià del Besòs.

En l'informe de la Policia, els agents són contundents en afirmar que «queda constatat» que la cúpula d'Interior de la Generalitat i més concretament la Comissaria General d'Informació estava molt interessada a poder obtenir accés a totes aquestes bases de dades a les quals només podia accedir sota petició per escrit i conducte reglamentari.

Segons els investigadors, ells mateixos han arribat a aquesta conclusió després d'analitzar un informe de la Comissaria General d'Informació dels Mossos amb l'assumpte «accedir a les bases de dades externes» i dos correus electrònics en els quals s'indicava les bases a les quals volien accedir.

La llista del registre de bases és la següent: Persones Assegurades (Servei català de salut); Bases de dades del Departament de Salut; Registre d'Alumnes matriculats; Expedients sancionadors de Trànsit; Bases de dades Themis 2 (Justícia); Fitxer únic de prestacions de caràcter econòmic (Benestar Social); NIE; la base de dades policials d'estrangers (Adextra); la de Subvencions del Departament d'Economia i la de Centres Religiosos. Els interessos són amplis i dispars.

Segons l'informe enviat per la Policia a la jutge Lamela, els Mossos també estaven interessats a accedir al Servei d'Ocupació de Catalunya i a l'Agència Tributaria de Catalunya, oficines de Treball de la Generalitat (vida laboral o lloc de treball), Benestar Social i Cambra de comerç. A això s'afegeix el registre d'expedients de menors informes d'estrangeria; dades d'ajuda social; impostos sobre transmissions patrimonials i impostos sobre el patrimoni.

A aquestes 33 bases de dades se n'hi han de sumar dues més sobre les quals també consideraven que seria profitós tenir coneixement: la base de dades de la Gestió Econòmica de la Generalitat i la de xarxes de biblioteques de les Diputacions, que s'afegeixen al registre dades de vehicles.

Segons l'informe policial, aquesta llarga llista consta en un correu enviat l'1 de juny de 2012 per l'intendent de la Comissaria General d'Informació, Miquel Justo Medrano, a Tomás Roy Catalá i Josep Verdura Salada -tots dos del CESICAT- i amb còpia per a Manel Castellví del Peral, que és el màxim responsable de la Comissaria General d'Informació dels Mossos. «Tal com vaig comentar ahir, aquestes són les bases de dades en les quals estem interessats», deia el text del correu.

En un altre correu posterior, Justo exposava que «torna a enviar la petició de base de dades una mica més explicada i polida», tal com li havien demanat. En aquesta ocasió, el correu el va enviar a Josep Verdura Salada el 4 de juny i amb còpia a Lluís Paradell Fernández, Joan Francesc Galera Gibernau i Miquel Beltrán Rovira, tots ells persones adscrites a la Comissió General d'Informació (CGI).