L'ANC ha convocat per a aquest diumenge a les 5 de la tarda a Barcelona una manifestació que exigeixi als partits independentistes que no es demorin més a formar Govern i que aquest serveixi per «avançar de manera clara cap a la República» a la qual es van comprometre.

Ho va explicar en roda de premsa el vicepresident de l'entitat, Agustí Alcoberro, que va recordar que es compleixen «dos mesos i mig» des de les eleccions catalanes del 21 de desembre, i encara no hi ha un acord per formar Govern i començar la legislatura .

L'ANC va convocar la ciutadania a concentrar-se entre la plaça on s'ubica el monument de Colom i la porta del parc de la Ciutadella, ocupant el tram d'un quilòmetre i mig que va d'un punt a l'altre a través del passeig Colom, el passeig Isabel II i l'avinguda Marquès d'Argentera.

En aquesta ocasió l'ANC no fixa la mirada contra l'Estat, sinó contra els partits independentistes que encara no s'ha posat d'acord, i Alcoberro va dir que «el deure» de l'entitat és mobilitzar les societat civil que va donar els seus vots a favor de la independència.

Va recordar que hi ha una «majoria parlamentària» a favor de la República, els 70 diputats que sumen JxCat, ERC i la CUP, pel que va concloure que no s'entendria que no complissin amb el principal compromís que els tres partits van portar en el seu programa el 21-D.

El responsable de mobilitzacions de l'entitat, Francesc Cara, va reivindicar el compromís de l'ANC amb la independència i va resumiraixí l'objectiu de la concentració: «Volem que es posin a construir la República que ens van prometre».

Alcoberro també va criticar «les interferències de la justícia i la policia» contra líders sobiranistes, recordant que això ha generat que hi hagi presos i membres del Govern cessat residint a Brussel·les, a més de desenes de persones amb processos judicials oberts.

En un dels punt de la marxa, a Pla de Palau, s'ubicarà un escenari en el qual intervindran «herois anònims» del procés sobiranista, és a dir, persones de la societat civil que han defensat el referèndum i la independència i han tingut conseqüències judicials per això. «Pallassos, empresaris, mecànics...», va dir Alcoberro, que no va precisar els noms argüint el cartell d'intervencions no està tancat del tot.

En solitari

En aquesta nova mobilització de l'ANC destaca que la impulsen en solitari, sense la col·laboració que en el passat havien tingut d'altres entitats com Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i sense la col·laboració dels partits.

Alcoberro va negar que les relacions de l'ANC amb les altres entitats passin per un mal moment, i va argumentar que simplement a vegades hi ha més concordança en els postulats, i altres no: «Hi ha una relació de col·laboració màxima, però no sempre fem el mateix diagnòstic».

L'ANC va explicar que ha convidat a la marxa a polítics independentistes, però que no pot afirmar que acudeixin perquè les invitacions s'han enviat aquest dimecres i encara no ha passat un temps prudent per rebre confirmació.

Avalen Sànchez

Alcoberro va explicar que la seva entitat avala que Jordi Sànchez (JxCat) sigui el candidat proposat per al ple d'investidura sempre això generi «consens» entre els partits independentistes.

En roda de premsa per presentar la manifestació que l'ANC organitza diumenge, va recordar, però, que l'entitat era partidària del «restabliment íntegre» del Govern que va ser cessat per l'aplicació de l'article 155.

La restitució íntegra hauria significat nomenar de nou tots els consellers cessats i investir president a Carles Puigdemont, però aquest últim va renunciar la setmana passada a ser investit i ha assenyalat a Sànchez com a substitut. Sànchez va ser president de l'ANC fins que, estant ja a la presó, va dimitir del càrrec per concórrer a les eleccions amb les llistes de JxCat com a número dos de Puigdemont, i Alcoberro ha defensat que hauria de poder estar al Parlament per ser investit: «És un dret».

En qualsevol cas, l'entitat sobiranista va concloure que a ella no li correspon tant dir qui ha de ser president i qui no, sinó treballar a favor de la República i sortir al carrer per reclamar-la com faran el diumenge.