Carles Puigdemont ha carregat contra el paper de Felip VI en la crisi política entre Catalunya i l'estat espanyol en una entrevista a 'The Guardian'. " El seu pare es va posar un uniforme militar i va fer un discurs civil. Aquest Rei es va posar un vestit civil però va fer un discurs militar. Una república no necessita un rei", ha afirmat comparant la resposta de Felip VI amb la de Carles I en l'intent de cop d'estat del 1981. D'altra banda, Puigdemont ha explicat que el 10 d'octubre va suspendre l'aplicació de la declaració d'independència perquè l'estat espanyol es va comprometre a iniciar un diàleg si no es votava de manera immediata. Puigdemont ha acusat el govern de Rajoy d'actuar de "mala fe" i ha reiterat que hauria d'haver declarat la independència abans.

El líder de JxCat, que aquesta setmana ha renunciat a ser candidat a la presidència de la Generalitat i ha proposat a Jordi Sànchez, ha criticat contundentment el paper de Felip VI en els últims mesos. Segons Puigdemont, el Rei ha actuat fora de la Constitució i fora del paper d'àrbitre que, segons ell, hauria de tenir com a monarca. "El Rei ha exclòs els milions de catalans que han votat a favor de la independència", ha reblat.

Puigdemont ha explicat els motius pels quals va suspendre la declaració d'independència en la sessió del Parlament del 10 d'octubre. Segons ell, diversos diplomàtics de diferents països li van dir que d'aquesta manera s'encoratgeria un procés de diàleg. "Aquesta va ser una declaració enganyosa de l'estat espanyol però només ho vaig saber després. Prefereixo el diàleg, per això vaig suspendre la nostra declaració durant diverses setmanes", ha afegit.