La Generalitat ha demanat als conductors restringir desplaçaments i portar cadenes en el maleter del seu vehicle per l'alerta de neu aquest dilluns i, especialment, l'episodi "sever" i generalitzat de nevades a partir de la nit d'aquest dimarts i tota la jornada d'aquest dimecres, en què no descarta suspendre l'activitat escolar.

Ho ha avançat aquest dilluns el director de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort, en una atenció als mitjans després d'una reunió del comitè tècnic per coordinar el dispositiu conjunt després de l'activació del Pla Neucat per nevades a cotes baixes en dos episodis diferents: el d'aquest dilluns i el d'aquest dimecres.

El primer començarà la tarda d'aquest dilluns a les comarques centrals i al llarg de la nit i de la matinada es desplaçarà, deixant "gruixos no gaire importants però suficients de neu perquè la mobilitat resulti afectada", ha constatat Delort.

"El que ens està preocupant en aquest moment és l'episodi de la nit d'aquest dimarts i pràcticament tot aquest dimecres, perquè, a diferència dels episodis que hem patit, aquest dimecres podem trobar-nos que hi hagi neu en tot el país", ha advertit el director de Protecció Civil.

Activitat general afectada

Una nevada de caràcter generalitzat pot afectar a la mobilitat, al conjunt de l'activitat ciutadana, econòmica i de transports, ha observat Delort, que ha demanat: "En aquest segon episodi, si no hem de moure'ns per una qüestió imprescindible, millor retardar-ho fins aquest divendres o el dilluns vinent".

Preguntat per la qüestió, Delort no ha descartat que aquest dimecres la Conselleria d'Ensenyament es vegi obligada a suspendre l'activitat escolar en funció de l'afectació del temporal, si bé ha subratllat que es tracta d'una mesura "de gran transcendència" sobre la qual ha demanat prudència i decisions col·legiades.

Malgrat l'activació de 270 màquines quitaneus, unitats dels Mossos d'Esquadra en punts conflictius de la mobilitat i mesures preventives, "el que ningú no podrà impedir és que nevi, i quan neva els problemes són evidents", ha remarcat.

Ha demanat als ciutadans estar connectats amb la informació meteorològica, per prendre consciència de la situació que pot variar a cada moment.