El magistrat suspès Santiago Vidal va assegurar ahir a la tarda al jutge d'instrucció de Barcelona que investiga els preparatius de l'1-O que el que va dir en algunes xerrades públiques organitzades per ERC i l'ANC no eren reals, com quan va dir que la Generalitat tenia les dades fiscals de tots els catalans de manera irregular. Aquesta afirmació el va obligar a dimitir com a senador republicà. Per la seva banda, Carles Viver i Pi-Sunyer va dir al jutge que ell va assessorar diversos departaments de la Generalitat per construir estructures d'estat, però sempre els hauria advertit que no podien executar res ni publicar-ho al DOGC, perquè el Tribunal Constitucional ho havia prohibit.

Tots dos van declarar davant del magistrat titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona durant uns tres quarts d'hora cadascun, però no van voler fer declaracions als mitjans de comunicació.

Abans de començar a declarar Vidal, la seva advocada va preguntar al jutge si se li atribuïen alguns fets o delictes més a banda dels que sortien a la querella inicial de Vox, que incloïen la rebel·lió, sedició, malversació, desobediència i revelació de secrets, entre altres. El magistrat instructor va dir que la causa contra Vidal es basa en la querella però la investigació abasta més fets.

Vidal, que va dir a la premsa que entrava molt tranquil però que va semblar sortir més tens, només va respondre a la seva advocada. Segons fonts jurídiques, va explicar al jutge que en les xerrades polítiques que feia, com la de novembre del 2016 que va provocar la querella, eren «xerrades polítiques» a les quals acudia en qualitat de senador d'ERC i davant de membres i simpatitzants del partit, de l'ANC o Òmnium.

Allà, i en el context de debat sobre les estructures d'estat i els passos a seguir per convertir Catalunya en una república independent, Vidal va admetre que va parlar de futuribles, de coses que no eren reals en aquell moment sinó que ho haurien de ser en el futur estat, que no es corresponien a la realitat, hipòtesis i necessitats de futur. En aquell context, va admetre que arran de certes interpel·lacions va fer alguna intervenció dialèctica atrevida, com fan els polítics en mítings.