Els consellers destituïts per l'article 155 Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Carles Mundó han sortit de la presó d'Estremera (Madrid) a dos quarts de set de la tarda. Els quatre es trobaven en presó preventiva des del passat 2 de novembre pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons. Familiars i diversos membres i diputats d'ERC i del PDeCAT s'han acostat fins al centre penitenciari per rebre els consellers. Oriol Junqueras i Joaquim Forn són ara els únics exmembres del Govern que queden dins d'Estremera després que aquest dilluns el magistrat del Tribunal Suprem hagi decidit mantenir la presó preventiva per a ells. La mateixa decisió que també ha pres per a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que són a la presó de Soto del Real.

La llibertat sota fiança s'ha conegut poc després de les deu del matí i la fiança de 100.000 euros per cadascun dels sis consellers alliberats s'ha pagat poc després de la 1 del migdia amb sis xecs amb càrrec al fons de la caixa de solidaritat de l'ANC. Poc després de les 2 del migdia el magistrat Pablo Llarena ha dictat les ordres d'excarceració, després d'haver rebut els comprovants d'ingrés de les fiances. Acte seguit, dos funcionaris del Suprem han anat en persona a la presó d'Alcalà-Meco i a la d'Estremera per lliurar les ordres d'excarceració.

Les conselleres Bassa i Borràs han sortit poc abans de les 4 de la tarda, però els quatre consellers han trigat més a fer-ho per diversos tràmits burocràtics. Durant tot el dia han anat arribant a Estremera diversos càrrecs dels dos partits que han governat la Generalitat els últims dos anys.

Cap a quarts de set, els consellers han sortit a peu amb els seus advocats i familiars més propers i s'han acostat a la tanca perimetral de sortida. Allà els esperaven nombrosos familiars i simpatitzants, que els han cridat 'llibertat' i altres consignes. S'han abraçat i saludat i han tornat cap a l'aparcament del centre penitenciari. Allà han pujat a vehicles i han marxat en direcció a Catalunya on tenen previst assistir als mítings d'inici de campanya.

Fora del centre hi havia nombrosos mitjans de comunicació. Els simpatitzants i càrrecs polítics concentrats han mostrat banderes i pancartes i han fet consignes en favor de la llibertat dels presos.