L'expresident català Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que es troben a Brussel·les estan «confiats» davant divendres que ve, 17 de novembre, quan compareixeran davant del jutge de primera instància que ha de decidir si executa l'euroordre de lliurament a Espanya.

«Confiats, sí, perquè la Justícia belga és independent», van explicar ahir fonts pròximes als antics membres del Govern català a Bèlgica. Segons aquesta font, tant Puigdemont com els exconsellers reparteixen el seu temps a Brussel·les entre les «reunions amb els seus advocats» i «les accions polítiques per explicar el que passa a Catalunya a polítics i organitzacions de fora d'Espanya».

Els cinc polítics són reclamats per la Justícia espanyola pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació de cabals públics i desacatament a l'autoritat, entre d'altres càrrecs, en relació amb el procés secessionista de Catalunya. Puigdemont i els exconsellers autonòmics Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Lluís Puig (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultura) es troben en llibertat amb mesures cautelars, tal com va decidir fa una setmana el jutge d'instrucció i havia sol·licitat prèviament la Fiscalia de Brussel·les. Entre les restriccions a la seva llibertat es troben la prohibició de viatjar a l'estranger sense el permís del jutge d'instrucció, l'obligació de comunicar una direcció de residència i la d'assistir personalment a cadascuna de les audiències a les quals se'ls convoqui.

Si el jutge de primera instància -tindrà un termini màxim de 24 hores per emetre sentència- decideix el lliurament de Puigdemont i els exconsellers a Espanya i aquests ho rebutgen, encara podrien tornar a recórrer la decisió davant una instància superior. Tot aquest procés hauria de durar al voltant de 60 dies, encara que podrien sumar-se'n alguns més per motius excepcionals.

Puigdemont i els exconsellers han elegit que la llengua de treball del seu cas sigui el neerlandès, una de les llengües oficials de Bèlgica.