Unes 150 personalitats de la societat, la cultura i la política catalana, de partits tan dispars com el PSC i la CUP, han subscrit un manifest que insta a incloure en els programes electorals de les formacions que concorrin als comicis del 21-D la proposta de convocar un referèndum pactat.

El manifest, que serà presentat demà al col·legi de Periodistes de Catalunya, fa una crida als partits a assumir també en la campanya electoral la petició de llibertat per als exconsellers i els líders de l'ANC i Òmnium Cultural detinguts i la derogació de l'article 155 de la Constitució.

Entre els promotors i signants del manifest es troben el cantant Raimon, els exconsellers Andreu Mas Colell (CiU), i Joaquim Nadal i Antoni Castells (PSC), l'exdiputat de la CUP David Fernández, l'expresident del Parlament Joan Rigol i l'actriu Emma Vilarasau.

També signen l'escrit el músic Jordi Savall, i els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, entre altres.

El manifest proposa que els programes electorals incloguin el compromís de «promoure la convocatòria d'un referèndum acordat que permeti al conjunt de la ciutadania de Catalunya manifestar lliurement les seves preferències sobre les relacions futures entre Catalunya i l'Estat».

Els signants creuen que aquests tres punts són «requisits indispensables per al retorn a la normalitat democràtica» i asseguren que les eleccions del 21-D han de ser «un pas imprescindible cap al restabliment d'una normalitat institucional».