Rafael Catalá, ministre de Justícia espanyol, ha considerat aquest dilluns a la nit que el viatge del president Carles Puigdemont a Brussel·les i de cinc dels consellers cessats pel govern de Rajoy "no ajuda" a la querella que s'ha presentat contra l'executiu català per rebel·lió, perquè "genera desconfiança" a la Fiscalia, que es podria plantejar demanar mesures cautelars. "Pot ser que el fiscal se senti més obligat a demanar aquest tipus de mesures", ha dit Catalá entrevistat a la Cope. El ministre també ha afirmat que en cas que Puigdemont sol·licités asil polític a Bèlgica, no es podria trobar "cap causa" que pugui justificar una persecució política, requisit indispensable per acceptar la petició d'asil.

Catalá, que ha considerat una "paradoxa" que Puigdemont hagi contractat els serveis d'un advocat especialista en Drets Humans que en el passat havia defensat membres d'ETA, ha afirmat que en cas que el president es decidís a fer una petició d'asil, "li duraria mitja hora", perquè no podria demostrar cap dels supòsits previstos per a aquesta figura jurídica.

També ha afirmat que el separatisme català ha conformat el "problema més important" de la història democràtica i ha asseverat que Puigdemont atendrà a la crida de la justícia de manera "voluntària o forçosa", en al·lusió a possibles ordres de crida i cerca internacionals.