La Generalitat està elaborant un protocol per prevenir, detectar i intervenir en casos de matrimonis forçats a tot Catalunya, segons va anunciar la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. La consellera va fer aquest anunci durant la clausura d'una jornada de treball organitzada per la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania sobre aquest fenomen, en la qual van participar un centenar de persones.

Bassa va destacar la necessitat d'«aprofundir en aquest àmbit i avançar en la redacció d'un protocol específic» perquè, va dir, «és molt important poder prevenir i detectar aquesta problemàtica».

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, va afirmar que els matrimonis forçats són un fenomen «iceberg» i que «la millor prevenció és l'èxit escolar». «L'educació -va afegir Amorós- és una eina primordial per ajudar les dones que puguin ser víctimes de matrimonis forçats».

Segons Amorós, actualment hi ha un grup de treball dins de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista que ja està treballant en la redacció del protocol. En aquest grup estan integrats diversos departaments de la Generalitat, així com ajuntaments i entitats.

La jornada de treball va servir per analitzar la situació actual i sobretot conèixer el funcionament d'experiències ja en marxa, com el Protocol per al tractament dels matrimonis forçats en l'àmbit de les comarques de Girona.