Les entitats que s'engloben dins el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) donaran resposta als atacs i crítiques d'adoctrinament que ha rebut l'escola catalana les darreres setmanes amb una concentració davant dels ajuntaments de capital de comarca aquest dimecres a partir de les 6 de la tarda. Amb el lema «No ens toqueu l'educació», la protesta vol visibilitzar la unitat de la comunitat educativa per defensar l'actual model d'escola i immersió lingüística, que qualifiquen «d'èxit» i on asseguren que no acceptaran ingerències. La plataforma també estudia querellar-se contra el líder del PPC, Xavier García Albiol, per haver assegurat que alguns centres públics fomentaven l'odi a Espanya.

L'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola que s'ha de començar a activar els propers dies toparà amb la comunitat educativa que, en un manifest, va mostrar la seva unitat en l'oposició a aquesta intervenció i que ja ha començat a mobilitzar-se a través del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que engloba més d'una desena d'entitats de caire molt divers. En el manifest el MUCE denuncia les crítiques que ha rebut l'escola catalana les darreres setmanesaixí com també les acusacions d'adoctrinament i de fomentar l'odi contra Espanya que ha fet el líder del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol. Precisament, les entitats estan estudiant si jurídicament poden emprendre mesures contra Albiol i presentar una querella per injúries després d'aquestes declaracions que va fer a Santa Coloma de Gramenet on assegurava que en algunes escoles catalanes s'ensenyava a odiar Espanya. En la mateixa línia, el MUCE demana la dimissió del ministre Dastis i el ministre Méndez de Vigo, que van acusar també d'adoctrinament i van assegurar en declaracions que a Catalunya no s'ensenyava el castellà.

Consell Escolar de l'Estat

El president del Consell Escolar de l'Estat, Ángel de Miguel, va afirmar ahir que no té «coneixement fefaent» sobre que s'estiguin produint casos d'adoctrinament a les aules catalanes, encara que ha destacat que si fos d'aquesta manera seria «intolerable». De Miguel ho va assegurar durant la presentació de la «Guia per actuar en cas d'assetjament escolar», elaborada per Escoles Catòliques, a la seu del Consell Escolar de l'Estat. Preguntat sobre els casos denunciats d'adoctrinament en centres educatius catalans amb motiu de l'1-O, ha assenyalat que això seria «el més oposat a l'activitat d'un docent». El president del Consell Escolar de l'Estat -màxim òrgan consultiu del Govern en matèria educativa- va ressaltar la importància del «respecte» perquè les idees que cada jove va fent seves tinguin «el procés adequat de contrast».