Més enllà de Girona, altres ajuntaments de les comarques gironines estan aprovant aquests dies mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155, a favor de l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i per demanar la dimissió d'Enric Millo. Alguns ja ho han fet, mentre altres, com Banyoles, Porqueres, Torroella de Montgrí, Caldes de Malavella, Roses o Tossa de Mar ho tenien previst per ahir al vespre o per avui.

bescanó

L'Ajuntament de Bescanó ha aprovat per unanimitat la moció que reclama aturar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Durant el ple, el consistori també ha acordat donar suport a la moció que condemna la «violència policial» perpetrada pels cossos de seguretat de l'Estat durant l'1-O i a la que exigeix l'alliberament dels líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. A més, s'ha demanat la dimissió del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i se l'ha declarat persona non grata perquè se'l considera un dels principals responsables de l'actuació «violenta i desproporcionada» de la policia. Tots tres documents han comptat amb els vots favorables de tots els regidors del PDeCAT, al govern municipal, i d'ERC, a l'oposició.

consell comarcal de

l'alt empordà

El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, descarta trencar el pacte de govern que tenen amb el PSC pel suport dels socialistes a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Roquer ha respost així a la petició que el grup d'ERC a la institució a fet demanant que adopti la mesura. Els republicans s'han posat a disposició de les forces sobiranistes per donar estabilitat a l'ens comarcal si expulsa el PSC del govern. El president, però, ha assegurat que l'acord entre ambdues formacions «funciona» des de l'any 2003.

santa coloma de

farners

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners va votar dilluns la moció que demana aturar el desplegament de les mesures anunciades dissabte per Mariano Rajoy sota el paraigües de l'article 155 de la Constitució Espanyola. Setze dels disset regidors -els representants d'ERC (vuit), el PDeCAT (set) i la CUP (un)- van aprovar el text de la moció de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El portaveu del PSC, Manel Roqueta, hi va votar en contra. Roqueta va lamentar la falta de diàleg entre les parts del conflicte i espera que el president Carles Puigdemont assisteixi al Senat.

palafrugell

A Palafrugell, la moció per exigir la llibertat dels presidents d'ANC i Òmnium i l'oposició a l'aplicació de l'article 155 van ser votades per unanimitat dels presents (només va faltar el regidor no adscrit, ex de Ciutadans). Segons informa Carles Torramadé, els punts de la moció per aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya es van votar per separat, de manera que el primer d'ells, de suport al Parlament per proclamar la independència, va comptar amb 11 vots a favor (dels partits del govern, ERC i els regidors del PDeCAT), els vots en contra de l'Entesa i del PSC (quatre dels regidors d'aquesta formació no van votar aquest punt) i l'abstenció de Lluís Pujol (Unió). Sí que hi va haver unanimitat en la resta dels punts contra les mesures repressives de l'Estat i l'aplicació del 155. En aquest sentit, l'alcalde Josep Piferrer va valorar el vot socialista, que reconeix la inutilitat d'aquest article per arreglar la situació.