El ministre portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar ahir a The Times que l'Executiu està disposat a utilitzar els Mossos si cal restaurar la legalitat a Catalunya.

«Cap Govern vol cap acte de violència, però el Govern ha d'assegurar que la llei s'obeeix i, si hi ha gent a l'altra banda que no vol obeir la llei, llavors, a través dels Mossos d'Esquadra, haurem de restaurar la legalitat», diu Méndez de Vigo al The Times.

El Govern espanyol va iniciar dissabte passat els tràmits legals per assumir temporalment les competències de l'autonomia catalana a l'empara de l'article 155 de la Constitució, en resposta al desafiament independentista de l'Executiu regional de Catalunya.

Méndez de Vigo nega al diari que, amb l'aplicació de l'article 155 de la Carta Magna espanyola, s'estigui suspenent l'autonomia. «El Govern no està suspenent l'autonomia. El que estem fent és restaurar l'autonomia. Els que dirigeixen els Mossos d'Esquadra seran substituïts ara pel Ministeri de l'Interior», aclareix.

En la seva opinió, es tracta de tornar la «neutralitat» al Govern autonòmic de Catalunya i als serveis públics catalans, com els Mossos, a qui s'ha acusat d'haver possibilitat amb la seva actitud del referèndum d'independència del passat 1 d'octubre, suspès per la Justícia espanyola.

Queixa enèrgica

Méndez de Vigo va dirigir una carta al director del diari britànic The Times en la que li demana que rectifiqui una informació en la qual, afirma, es van malinterpretar les seves paraules sobre Catalunya. En la seva carta, Méndez de Vigo afirma que «mai» va dir que ni els Mossos d'Esquadra «ni qualsevol altra policia» d'Espanya «anessin a utilitzar la violència» a Catalunya.

El portaveu del Govern central afirma en la seva carta que li «crida poderosament l'atenció» que en aquesta frase entre cometes el corresponsal del diari britànic ometi una altra afirmació seva.

Així, recalca que va dir també que «el Govern central evitarà els actes de violència», cosa que «reflecteix clarament el sentit» de les seves paraules, «totalment contrari al que publica The Times».

«I per si això no fos suficient, el seu corresponsal omet igualment el final de la meva cita: «(?) però això és el que passa en totes les democràcies d'Europa», afegeix Méndez de Vigo en la seva petició de rectificació a The Times.

El portaveu de l'Executiu afegeix que «no hi ha cap dubte de la posició del Govern perquè Espanya és un Estat social i democràtic de dret, una democràcia consolidada i plenament integrada en la Unió Europea, respectuosa amb els drets fonamentals, com ho demostra el fet que recentment hagi estat elegida per al Consell de Drets Humans de l'ONU».