Els usos i equipaments de l'espai deixat per l'antiga presó Model comencen a concretar-se. El govern municipal vol construir 150 habitatges nous de lloguer assequible per donar resposta a la demanda dels habitants de l'Eixample Esquerra, els quals, en els darrers anys, han hagut de marxar per l'elevat encariment dels habitatges a la zona. Però el pla d'usos, una versió actualitzada del Pla Director del 2009 fet durant el mandat del PSC, preveu també crear més de 14.000 m² d'espai verd i fer efectiu La Model Espai Memorial, un centre d'interpretació sobre els moviments socials i la lluita contra repressió d'abast universal. El calendari previst fixa el 2018 com a tret de sortida dels usos provisionals i, especialment, de la posada en marxa del procés participatiu per recollir propostes. Aquestes es posarien sobre paper durant el 2019 per tal que, el 2020, comencin les obres.

Així ho van detallar en roda de premsa la responsable d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, acompanyada de la regidora del districte de l'Eixample, Montserrat Ballarín, i el Comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. Sanz va destacar que el de la Model és un dels projectes de transformació urbanística més ambiciosos que viurà Barcelona, que ja d'entrada comptarà amb una injecció pressupostària de cinc milions d'euros.

Fins al desembre d'enguany es destinaran 500.000 euros a garantir els estudis i treballs tècnics necessaris sobre la seguretat del recinte en els seus usos immediats i també dels primers estudis tècnics que han de permetre abordar l'actualització del Pla Director. A partir de gener de 2018, s'afrontarà l'ocupació immediata de la Model, en què es començaran a obrir espais a la ciutadania. Entre aquests, la cantonada del recinte del carrer Nicaragua amb Rosselló, que se sotmetrà a una urbanització provisional, com també l'antic edifici de tallers ubicat també a Nicaragua. També s'adequarà la planta baixa de l'edifici d'accés al carrer Entença, que serà utilitzable el segon trimestre de l'any. A aquest conjunt d'espais se suma l'escola de Primària Eixample I, en funcionament des de setembre de 2017 a instal·lacions provisionals i situada a la confluència dels carrers de Rosselló i Entença.

El 2019 serà l'any de recollida de propostes, decidir usos i redactar projectes i comptarà amb un pressupost d'1,4 milions d'euros. L'any 2020 serà el de les primeres, que compten amb una dotació inicial de 3 milions. El compromís municipal és dotar adequadament totes les etapes en funció de les seves necessitats.

Davant un dels nous projectes urbanístics més complexos a la ciutat, l'Ajuntament de Barcelona ha concebut la transformació sobre quatre grans eixos. El primer, el «verd», amb un nou espai obert i «pulmó» per a l'Eixample. El segon i també esperat, el de l'«habitatge», amb 150 pisos de lloguer assequible destinat a la gent del barri. El tercer eix és la posada en marxa d'equipaments de proximitat, una altra mancança a la zona llargament reivindicada. Finalment, el projecte també pivota entorn de «la memòria i el patrimoni». El rerefons històric del recinte es vol aprofitar i reivindicar i, per aquest motiu, s'hi crearà «La Model Espai Memorial», que vol esdevenir un centre d'interpretació de la «repressió».