Què passa si el president Carles Puigdemont, convoca eleccions autonòmiques? El PSOE s'ha desmarcat del govern espanyol i ha apostat per desmarcar-se i no aplicar l'article en aquest cas.

Així, la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, va afirmar que si Puigdemont, convoca eleccions anticipades «dins del marc legal i constitucional» i exclou «qualsevol consideració» relacionada amb una declaració d'independència s'ha d'aturar l'aplicació del 155. «Si fa això, el 155 no es podria aplicar ni políticament ni jurídicament», va dir. Una posició que des del PSC també han mantingut aquests dies.

Aquesta postura dels socialistes va xocar amb declaracions de dirigents del PP fetes aquest mateix dimarts. Per exemple, el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, va afirmar que unes eleccions no aturen el 155 i que ja s'han donat «prou oportunitats» a Puigdemont, a qui va demanar que «no jugui amb les institucions, buscant terminis on no n'hi ha» i li va recordar que ja hi ha hagut «moltes pròrrogues». Per això li va exigir que cessi en aquest «joc de trilers» de veure «quin termini canvio o quina carta contesto».

Pretendre, va reiterar, que amb una convocatòria d'eleccions no hi hagi resposta constitucional «a tot el que ha fet, això és una cosa excessivament irresponsable».

Per la seva part, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, també va dir que «exclusivament amb unes eleccions no se solucionen les coses». «Aquesta decisió l'ha de prendre el Senat», va respondre però recordant que un procés electoral «no convalida» els reiterats incompliments que «des de fa mesos» està protagonitzant Puigdemont i el seu govern.

També el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va advertir que les eleccions anticipades a Catalunya no suposarien una «neteja» del que «alguns han estat fent», i les responsabilitats civils i penals «arribaran als qui han vulnerat l'Estat de dret».