L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va alertar que la majoria de les llars catalanes no han notat els efectes de la millora econòmica, ja que «la pobresa s'està cronificant a Catalunya» i la bretxa entre rics i pobres cada vegada és «més gran». L'any 2016, Càritas Diocesana de Catalunya va atendre un total de 360.604 persones beneficiàries, una xifra superior en un 4,7% a la del 2015, i de les persones ateses el 2016, els menors van representar el 22,7%, mentre que el 2015 van ser el 15%.

Durant l'acte de presentació de la memòria de Càritas Diocesanes a Catalunya del 2016, l'arquebisbe va posar l'accent en «la falta d'un habitatge digne i de polítiques per atendre les persones refugiades», i va destacar que «els nens són la part més fràgil del sistema, per això s'han de protegir».

El president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, va alertar sobre el risc que «com a societat ens estiguem acostumant a la precarietat», així com de «la desconfiança dels ciutadans en la participació social i política com a estratègia per millorar les condicions de vida».

Roig va afirmar que «la pobresa ja és hereditària», i va explicar que més del 70% de les persones ateses en edat laboral no tenen feina i quan en troben «és inestable i precària». Des de Càritas «procurem que les persones surtin de la pobresa en un període de 4 o 5 anys», encara que «desgraciadament ens trobem amb persones que no ho aconsegueixen i amb altres que, després d'haver millorat la seva situació, tornen a demanar-nos ajuda», va assegurar.

Del total de persones ateses per Càritas, més de la meitat (58,2%) són famílies amb fills al seu càrrec, i el 18,8% d'aquestes són famílies monoparentals.