Olot es mobilitza per la llibertat de Cuixart i Sànchez

Milers de persones omplen aquest vespre la plaça de la Constitució de Girona per mostrar el seu rebuig a l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. L'acte ha comptat amb parlaments de les dues entitats i Laura Iglesias, del sindicat Ustec, ha llegit un manifest en defensa de l'escola catalana.

Sarai Espinosa, membre del Comitè de Defensa del Referèndum, ha demanat entre aplaudiments al govern català que "apliqui els resultats de l'1 d'octubre". L'exjugadora de l'UniGirona Noemí Jordana ha llegit un manifest unitari en què ha exigit l'alliberament immediat dels empresonats: "No demanem clemència, exigim justícia", ha conclòs. Tot seguit, la manifestació continua per Jaume I i va a plaça Independència.

Figueres també s'omple per reclamar la llibertat de Cuixart i Sànchez

Concentracions a Girona

La gent es comença a congregar a la Plaça Constitució de Girona per protestar contra les detencions de Jordi Cuixar i Jordi Sànchez.

14.01 h - El TC declara inconstitucional la Llei del referèndum

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional la Llei del referèndum aprovada al Parlament el passat 6 de setembre. L'alt tribunal ha pres la decisió per unanimitat en el Ple que ha celebrat aquest dimarts. Aquesta llei va ser aprovada pel Parlament el passat 6 de setembre i el TC ja la va suspendre cautelarment el dia 7. Ara, el TC ha declarat per unanimitat la inconstitucionalitat i la nul·litat de la llei.

13.33 h - Sánchez evita valorar l'empresonament dels líders d'ANC i Òmnium i diu que creu "en la separació de poders"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha evitat valorar la detenció dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i s'ha limitat a afirmar que creu en la "separació de poders". "Només diré que el PSOE té molt clar que Espanya compta amb un estat social i democràtic, respecto les opinions però no em pronuncio sobre decisions judicials, m'agradin o no", ha valorat des de Galícia, on s'ha desplaçat per seguir de prop els incendis que afecten aquest territori. Sánchez ha explicat que demanaran al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que comparegui a la comissió parlamentària que han creat per a modernitzar el model territorial. "És el Congrés on ha de comparèixer i a partir d'aquí resoldre políticament aquesta crisi", ha manifestat.

13.04 h - Mas considera que l'empresonament de Sànchez i Cuixart és una "barbaritat" que dona sensació "d'avís a navegants"

El president del Partit Demòcrata (PDeCAT), Artur Mas, considera que l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart -respectivament- és una "barbaritat", una "gran injustícia" i un "error monumental". En un contacte amb la premsa a la porta de la seu del PDeCAT, durant l'aturada per protestar contra l'entrada a presó dels dos dirigents independentistes, Mas diu que la decisió de la jutgessa "no ajuda en res", i sembla que l'Estat "vulgui atiar encara més el foc". Segons l'expresident de la Generalitat, l'empresonament de Sànchez i Cuixart dona una "sensació d'actuació molt venjativa i d'avís a navegants". Finalment, Mas ha criticat que el govern espanyol no accepti les ofertes de "diàleg" del cap del Govern, Carles Puigdemont, de l'executiu i del Parlament. "Ara s'hauria de trobar una via de pacificació que portés a un començament de diàleg i negociació", ha conclòs.

12.22 h - Concentració de rebuig als empresonaments de Sánchez i Cuixart davant l´Ajuntament de Blanes

Gran quantitat de persones s´han concentrat aquest dimarts a les 12 del migdia davant la façana principal del consistori blanenc. A primera hora del matí el Gabinet d´Alcaldia ha enviat un correu a tots els treballadors i treballadores, així com als regidors i regidores de l´Ajuntament de Blanes, convidant-los a participar en l´aturada de protesta als llocs de treball convocada dilluns a la nit per l´Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

{C}

12.16 h - Manifestació a Olot en suport dels empresonats

Unes 200 persones s´han concentrat a les 12 del matí davant de la plaça de l´Ajuntament d´Olot. L´acte ha estat dirigit per l´alcalde, Josep Maria Corominas (PdeCAT), el qual ha expressat que les presons no poden lligar les idees. L´alcalde ha llegit un manifest de l´Associació de Municipis per la Independència que ressaltava que ni Jordi Sánchez ni Jordi Cuixart han comès cap delicte. El manifest ha estat aplaudit pels assistents.

{C}

12.14 h - Trapero és aplaudit a l'arribar al complex central dels Mossos d'Esquadra

El major dels cos rep el suport dels companys després que la jutgessa el deixés en llibertat amb mesures cautelars

12.11 h - Concentració davant de l'Ajuntament de Figueres

Unes 200 persones es concentren davant l'Ajuntament de Figueres per reclamar l'alliberament del president de l'ANC I Òmnium, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart. L'alcaldessa Marta Felip ha titllat la sentència de la jutge d'il.legal en la lectura del manifest i ha demanat la seva posada en llibertat.

{C}

12.10 h - El PSOE retira la reprovació de Sáenz de Santamaría per les càrregues de l'1-O

El PSOE ha decidit retirar la reprovació de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Sanatamaría, per les càrregues policials de l'1-O. Els socialistes ja van posposar la interpel·lació a la vicepresidenta la setmana passada, a l'espera d'escoltar la versió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al ple del dimecres passat. La interpel·lació apareixia novament a la sessió de control d'aquesta setmana però els socialistes l'han retirat. Fonts del partit apunten que, amb el context actual, volen estar més pendents de la resolució del conflicte polític abans de demanar responsabilitats al govern espanyol. Tanmateix, les mateixes fonts apunten que, més endavant, es podria reprendre la iniciativa. També expliquen que s'ha retirat perquè, segons el reglament del Congrés, si es posposa la interpel·lació apareix, automàticament, a l'ordre del dia del ple següent i no volen estar ajornant-ho 'sine die'.

12.09 h - L'Ajuntament també congrega una munió de gent en protesta pels empresonaments

{C}

Girona surt al carrer en protesta per l'empresonament de Cuixart i Sánchez

Girona ha sortit al carrer aquest migdia per protestar contra l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural i aixecar el clam unànime de "Jordis llibertat". La crida a la mobilització ha tret milers de persones davant dels centres de treball arreu de la demarcació. A la ciutat, 2.500 gironins s'han concentrat a la plaça del Vi i 1.500 estudiants de la UdG ho han fet davant del rectorat. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha llegit el manifest unitari de l'AMI que critica que "les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals". "Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", ha dit, arrencant crits a favor de la independència. A la UdG, el rector Sergi Bonet ha criticat aquest nou "atac contra les llibertats" i ha dit que la mesura de l'AN "empresona també els 2 milions de catalans que van votar al referèndum".

12.06 h - Concentració davant de la seu de la Generalitat a Girona

11.40 h - Colau avisa que la presó de Sànchez i Cuixart "no ajuda al diàleg i escala la tensió"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avisat aquest dimarts que la presó sense fiança per al president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, "no ajuda al diàleg i escala la tensió". "Avui Catalunya s'ha llevat trista i molt més preocupada. Unes detencions per motius polítics per unes manifestacions pacífiques no s'entenen i són vistes per la majoria de Catalunya com una escalada de tensió", ha apuntat Colau, que compareixerà amb alguns grups per valorar la situació després de l'aturada convocada a les 12. L'alcaldessa, però, no ha pogut evitar fer unes primeres consideracions i ha demanat "revertir" la situació de la judicialització de la política, "que no només no ajuda al diàleg, sinó que complica la situació".

11.31 h - Albiol nega que Sànchez i Cuixart siguin presos polítics i demana a Trapero que faci "un pas al costat"

El president del PPC, Xavier García Albiol, ha negat que el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmniun, Jordi Cuixart, sigun presos polítics i ha demanat al major del Mossos Josep Lluís Trapero que faci "un pas al costat" i deixi la direcció del cos. En roda de premsa, Albiol ha dit que en primer lloc no poden ser presos polítics "perquè no són polítics" i, en segon lloc, ha defensat que a l'Estat espanyol "no s'empresona ningú per les seves idees" sinó per fets "molts greus", com els que van protagonitzar Sànchez i Cuixart. Aquests actes van ser segons Albiol "obstaculitzar" l'acció judicial i "condicionar" la política i la policia i fent-ho pujats a un cotxe policial. D'altra banda, ha considerat que després que la jutgessa hagi retirar el passaport a Trapero i l'obligui a personar-se davant la justícia cada 15 dies recomana que abandoni les seves tasques al capdavant de la direcció dels Mossos per no afectar la imatge i credibilitat del cos.

11.01 h - La Guàrdia Civil es persona al 112 de Reus per buscar informació relacionada amb l'1-O

La Guàrdia Civil s'ha personat aquest dimarts a l'edifici del 112 a Reus en una operació relacionada amb l'1-O, ha pogut confirmar l'ACN. Agents del cos s'han presentat a la seu central del telèfon d'emergències de Catalunya i estarien buscant gravacions del dia del referèndum.

10.55 h - La Diputació de Girona suspèn el ple en protesta per l'empresonament Cuixart i Sànchez

La Diputació de Girona, amb l´acord de tots els grups polítics representats a la institució (PDeCAT, ERC, PSC, CUP i IDS), ha decidit suspendre el ple ordinari programat per avui a les 12 h com a mostra de protesta "per l´empresonament del president de l´Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i el president d´Òmnium Cultural, Jordi Cuixart" acusats d'un presumpte delicte de sedició.

10.53 h - Catalá diu que Cuixart i Sànchez "no són presos polítics" i que és una "patologia" preveure conflicte social al carrer

El ministre defensa que la justícia "funciona" i que ha quedat acreditat que van cometre "sedició"

10.46 h - Iglesias denuncia que el PP i el seu govern "estan destruint" la democràcia espanyola

"Corruptes del PP lliures. Independentistes catalans presos", afirma el líder de Podem a Twitter

10.36 h - Forn denuncia que la coordinació policial s'ha deteriorat des dels atemptats de Barcelona i Cambrils

El conseller d'Interior està preocupat perquè no s'estan complint ''moltes declaracions de bones voluntats'' després del 17 d'agost