200.000 persones segons la Guàrdia Urbana han omplert aquest dimarts al vespre la Diagonal de Barcelona, entre Passeig de Gràcia i Francesc Macià, en contra de l'empresonament dels líders de les entitats ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Entre crits de 'Llibertat!' i 'Independència' i cants com 'L'estaca' o 'Els segadors', els milers de manifestants han encès espelmes per reclamar la seva posada en llibertat. La protesta ha acabat amb la lectura d'un manifest llegit per l'actriu Sílvia Bel seguit de cinc minuts de silenci enmig de milers d'espelmes enceses. La música ha pres el relleu de la protesta amb una actuació de Cesk Freixas i Montse Castellà, que han versionat la cançó 'Què volen aquesta gent' de Maria del Mar Bonet. Les entitats han volgut deixar clar que creuen que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola són "injustes" i "il·legals" i han reclamat la posada en llibertat "immediata" de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. "No demanem clemència. Exigim justícia", han clamat.

Òmnium Cultural i l'ANC han alertat aquest dimarts al govern espanyol que "per més gent que empresonin, sempre hi haurà relleu". Ho ha dit, concretament, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, als parlaments finals de la concentració de rebuig a l'empresonament dels presidents de les dues entitats, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Alcoberro ho ha dit al costat del portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, que en el seu parlament ha convidat a recordar que Cuixart i Sànchez són "dues veus de pau i de diàleg" cada vegada que se surti al carrer per defensar els drets i les llibertats de les persones i del país. Alcoberro i Mauri no han dubtat a qualificar els presidents de les dues entitats, empresonats provisionalment per l'Audiència Nacional en el marc de la investigació d'un delicte de sedició, de "presos polítics".

Alcoberro ha començat el seu parlament transmetent als almenys 200.000 assistents, que mostraven espelmes enceses com a símbol de rebuig a l'empresonament, l'escalf "des de Soto del Real" de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Ha dit, en aquest sentit, que els advocats hi han parlat aquest migdia i que s'han mostrat "forts" i "disposats a continuar la lluita des de la presó".

Després de criticar que el poder judicial espanyol "no és ni independent ni imparcial", Alcoberro ha recordat que l'escrit de la jutgessa pel qual s'ha acordat la presó dels dos líders socials al·legava, entre d'altres, la possibilitat de reincidència. "Doncs bé -ha dit el vicepresident de l'ANC- els qui reincidirem som nosaltres". I no ha dubtat a qualificar Sànchez i Cuixart de "presos polítics i hostatges del Regne d'Espanya".

A banda, Alcoberro ha opinat que, probablement, la mesura de la jutgessa de l'Audiència Nacional tenia dos objectius, "escapçar Òmnium i l'ANC i estendre la por per evitar el camí de la independència". I ha afegit: "Doncs cal dir que això és impossible. Per més gent que empresonin, sempre tindrem relleu. Tenim una magnífica pedrera que és el poble de Catalunya".

De la seva banda, el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha coincidit amb Alcoberro en què Sànchez i Cuixart són "presos polítics" i ha afirmat que s'havia convocat la concentració per demanar-ne l'alliberament. "Estem fotuts, però determinats", ha advertit.

També ha demanat serenitat i calma en les mostres de suport a Sànchez i a Cuixart o en les reclamacions d'independència que hi poden haver els pròxims dies. "Han tancat a la presó dues veus de pau i de diàleg. Ho hem de tenir present quan sortim al carrer. És el que ens fa diferents".

A banda, ha recordat que Òmnium va ser fundada fa 56 anys i que durant 4, en el marc de la dictadura franquista, va ser clausurada. "Però ni aleshores van tenir la barra de tancar el president a la presó", ha afirmat. "Per això -ha afegit- sortirem al carrer quan faci falta, per la llibertat dels Jordis i per la democràcia".

Manifest

L'acriu Sílvia Bel ha estat l'encarregada de llegir un manifest com a clausura de l'acte, que ha anat seguit de cinc minuts de silenci. En aquest tram final també han actuat el cantant Cesc Freixas i la cantant Montse Castellà.

Al manifest s'ha lamentat que l'estat espanyol hagi tornat a creuar una "línia vermella" d'una "democràcia a l'Europa del segle XXI". "Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978", recull el text.

Per això, han deixat clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola són "injustes" i "il·legals" i han reclamat la posada en llibertat "immediata" de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. "No demanem clemència. Exigim justícia", han clamat.

En aquest sentit, s'ha fet una crida a Europa assegurant que quan la democràcia és "vulnerada" en un país "tot el món ho pateix" perquè tolerant la vulneració dels drets dels catalans "hi perden tots els ciutadans europeus".

Davant de tot això, Òmnium i l'ANC consideren que l'Estat ha actuat com una dictadura, jutjant i privant de llibertat per manifestar-se "pacíficament". "No ens cansarem de dir-ho. Les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", han reblat.

Crispar i radicalitzar el conflicte nascut "del poble"

L'empresonament de Cuixart i Sànchez forma part de l'estratègia de l'Estat, segons recullen les entitats en el manifest, per "tensionar, crispar i radicalitzar" un "conflicte polític" i justificar una repressió "indiscriminada" contra tota la societat civil.

En aquest sentit, han reclamat un sol poble "unit i conjurat" per blindar la democràcia i la llibertat en un procés que "neix del poble" .