16 de octubre de 2017
16.10.2017
40 Años
40 Años

La jutgessa decreta presó incondicional per a Sànchez i Cuixart

La jutgessa considera Sánchez i Cuixart "els principals promotors i directors" de les protestes del 20 i 21 de setembre

16.10.2017 | 22:00
Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat presó incondicional comunicada per als presidents de l´ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, adduint que tots dos eren "els principals promotors i directors" de les protestes dels dies 20 i 21 de setembre en reacció a les detencions de l´Operació Anubis. Segons la jutgessa les concentracions dels dies 20 i 21 no van ser pacífiques i Sánchez i Cuixart van dirigir les "masses" per "impedir l´aplicació de la Llei". Justifica la mesura perquè existeix "risc de reiteració delictiva". Segons Lamela, Sànchez i Cuixart "operen dins d´un grup organitzat de persones" que du a terme de manera contínua "activitats de col·laboració activa i necessària" per "aconseguir fora de les vies legals la independència de Catalunya. A més, considera que hi ha "una alta probabilitat que els investigats puguin procedir a ocultar, alterar o destruir fonts de prova" mitjançant actuacions per "dificultar o impedir les mesures de la investigació".

A la seva interlocutòria de 15 pàgines la jutgessa assegura que Sànchez Cuixart "van utilitzar les xarxes socials i grups de difusió propis de l´ANC i Òmnium per a la mobilització de persones en contra de les ordres judicials", i des de la web cridademocracia.cat "es donava l´opció d´unir-se a un grup de watsapp on es convidava a la mobilització i a estar connectats permanentment per rebre alertes i poder estar organitzats en cas de necessitat". Ç

En aquest sentit, assegura que el dia 20 de setembre es van rebre alertes que la Guàrdia Civil estava fent registres en diferents edificis oficials de la Generalitat i animaven a fer "concentracions ara mateix per aturar la Guàrdia Civil" que "posteriorment van desembocar en un setge a la comitiva judicial a la Secretaria de Vicepresidència d´Economia i Hisenda".

Un altre missatge, segons la jutgessa, indicaven que calia fer la concentració a la Rambla Catalunya amb Gran Via i coincidia amb les indicacions que havia realitzat des de la porta del Departament d´Economia minuts abans Jordi Sánchez, que "es va dirigir a les masses indicant que es dirigissin a aquell lloc per tallar la Gran Via".

La interlocutòria també contempla actuacions del dia 1 d´octubre. Segons la jutgessa, des dels seus comptes "van fer trucades als participants" animant a "romandre als col·legis" i "prestar resistència a les actuacions policials encaminades a impedir la celebració del referèndum".

"No es tractava de concentracions pacífiques"

La jutgessa comparteix el criteri de la Fiscalia i assegua que "no es tractava realment de concentracions pacífiques" ni "d´una protesta aïllada" i tots dos "es van dirigir als manifestants alentant la massa". Segons assegura, Sànchez "fins i tot va informar que un grup dels seus tallaria la Gran Via" i "malgrat que les crides a les concentracions generalment anaven acompanyades de la sol·licitud que la concentració fos pacífica, no es va remetre cap missatge ni es va comunicar a la massa de cap altra forma que no es violentessin els vehicles oficials".

"Impedir l´aplicació de la Llei"

Segons la jutgessa, tots els fets posen de manifest que l´actuació de Sànchez i Cuixart "estava orientada a impedir l´aplicació de la Llei i de les resolucions dictades per l´autoritat en el sí d´un procediment judicial", i tenien com a finalitat "impulsar i assegurar la celebració d´un referèndum il·legal d´independència i amb això la proclamació d´una república catalana".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema