El Govern està convençut que amb la independència Catalunya seguirà dins de la Unió Europea (UE) i de la zona euro en un eventual escenari d'independència. Això provocaria la necessitat de crear un Banc Central de Catalunya (BCC) «com autoritat monetària del nou país», que hauria de tenir una plantilla de 500 treballadors.

Les conclusions han estat incloses en un document que detalla la situació de l'economia catalana en una hipotètica república. El document afirma que Catalunya podria ser expulsada de la Unió Europea «només si Espanya la reconeix primer com Estat independent».

El document indica també que una Catalunya independent veuria millorada la seva posició financera, no només perquè «no faltarien bancs» sinó perquè caldria crear el BCC que aportaria «beneficis considerables a l'economia», que el Govern quantifica en uns 500 milions d'euros anuals nets. El Banc executaria la política monetària, faria de supervisor del sector i gestionaria les divises. A més, el Govern creu que estaria «entre els bancs centrals més eficients d'Europa».