La directora del Fons Monetari Internacional (FM), la francesa Christine Lagarde, va demanar ahir acabar ràpidament amb «la incertesa política» a Catalunya, perquè pot afectar negativament les finances, i va recordar que l'evolució econòmica d'Espanya «ha estat una història d'èxit».

«El que passa actualment (a Catalunya) és una cosa que esperem que es resolgui entre els diferents actors. Es tracta d'un assumpte espanyol que afecta Espanya. Com més ràpid es resolgui, millor. La incertesa mai ha estat propícia per a l'estabilitat financera, el creixement i la inversió», va assegurar Lagarde en una entrevista que va difondre ahir al canal televisiu France 24.

La francesa va declinar valorar el procés polític a Catalunya i es va limitar a comminar les dues parts que contribueixin a «acabar amb les incerteses». Lagarde, exministra de Finances de França, va evocar que l'evolució de l'economia espanyola és una «història d'èxit» gràcies a les reformes i a la «determinació» del seu Govern per «anar al fons» dels problemes que arrossegava l'economia espanyola. «Està constatat que Espanya ha rebut molta inversió estrangera», va afegir Lagarde.

L'FMI ja s'havia pronunciat sobre la crisi catalana durant aquest mes d'octubre i havia demanat a les dues parts «diàleg» i «no actuar de manera precipitada» per evitar impactes negatius en l'economia.

«La situació a Espanya és de molta preocupació, va declarar aquesta setmana en roda de premsa Maurice Obstfeld, economista en cap i director del Departament d'Investigació de l'FMI, subratllant que la crisi oberta provoca molta incertesa. En aquest sentit, Obstfeld va demanar a les parts implicades que «no actuïn de forma precipitada».