El discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va provocar múltiples reaccions en els milers de persones (unes 30.000 persones segons la Guàrdia Urbana) que es van concentrar ahir al vespre al passeig de Lluís Companys de Barcelona per seguir a través de pantalles gegants la declaració del cap del Govern.

L'eufòria i els crits a favor de la independència van esclatar quan Puigdemont es va referir al «mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república».

Tanmateix, quan el president va reclamar que se suspengui la declaració d'independència per emprendre el «diàleg», una part del públic va xiular les paraules del president. A mesura que el cap del Govern s'acostava al final del seu discurs, els aplaudiments van retornar majoritàriament al passeig de Lluís Companys, però encara hi van haver xiulets. La majoria dels assistents van començar a abandonar progressivament la concentració quan Puigdemont va concloure el seu discurs.

«He notat força decepció perquè molta gent ha xiulat i ha marxat, però penso que no és una decisió del tot desencertada, perquè la declaració d'independència ens podia dur a un carreró sense sortida», va sospesar Asier. Per a aquest jove de 18 anys, el discurs va ser «molt encertat», sobretot «quan ha recapitulat des del 2006 totes les amenaces i atacs que ha rebut l'autonomia catalana des del Govern central i la premsa Madrid».

Rossend també va trobar el discurs «molt encertat» i «coherent amb si mateix i el poble de Catalunya». «Potser hi ha gent decebuda, però personalment m'ha encantat», va coincidir a apuntar.

Germà es mostrava «decebut» i «traït». «En aquest cas ho personalitzo en Puigdemont, però suposo que hi ha molta altra gent a darrere», va dir. «El moment eufòric de la proclamació d'independència no ha durat ni deu segons», va lamentar. «Quina decepció. Vaig votar el 27 de setembre des del Canadà perquè ara es tirin endarrere», va exclamar Bernat en recordar les eleccions al Parlament del 2015».