¡El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat aquest dimecres a les 09.00h un Consell de Ministres extraordinari per abordar la resposta que donarà al discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al ple del Parlament. Rajoy ha mantingut aquest dimarts contactes amb els líders dels partits polítics a la recerca del “màxim consens” en aquesta resposta, segons ha informat en una compareixença sense preguntes la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. La vicepresidenta ha rebutjat explícitament la mediació que reclama Puigdemont. “Ni Puigdemont ni ningú pot pretendre tampoc sense tornar a la legalitat i a la democràcia imposar una mediació”, ha dit, perquè “el diàleg entre demòcrates es fa dins de la llei, respectant les regles del joc i no inventant-les a la seva voluntat”.

L’executiu espanyol manté d’aquesta manera la incògnita sobre les mesures que pot adoptar en reacció a la proclamació d’independència i la seva posterior suspensió al Parlament de Catalunya. El Consell de Ministres pot ser la via per aprovar el requeriment previ a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola -que permet la suspensió de competències autonòmiques- però també per impulsar iniciatives al Tribunal Constitucional o per actuar en alguna de les altres vies que el govern espanyol ha apuntat en aquest recorregut.

“Màxim consens”

Sáenz de Santamaría ha comparegut a La Moncloa mentre el president espanyol mantenia una reunió amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i després d’intercanviar també missatges amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Segons Sáenz de Santamaría, el president espanyol manté contactes amb els “principals partits” per assolir el “màxim consens” en aquesta resposta.

Santamaría: “Puigdemont no sap on està”

La vicepresidenta ha acusat Puigdemont d’haver embarcat Catalunya “en un nivell de tensió” sense precedents i d'haver situat la societat catalana en el “major nivell d’incertesa”. Segons Sáenz de Santamaría, el discurs que ha ofert Puigdemont al Parlament és “el d’una persona que no sap on està, on va ni amb qui vol anar”, i el seu executiu “no pot acceptar” que “es doni validesa a una llei del referèndum suspesa pel TC” o “als resultats de l’1-O perquè va ser un acte il·legal, fraudulent i sense les mínimes garanties”.

També ha afirmat que “no és acceptable” que es constati al Parlament que “la majoria de catalans desitgen un estat independent en forma de república”. “Ni Puigdemont ni ningú pot treure conclusions ni conseqüències d’una llei que no existeix, d’un referèndum que no s’ha produït i d’una voluntat del poble de Catalunya que un cop més es volen apropiar”, ha dit.

Rebutja la mediació

Sáenz de Santamaría també ha tancat la porta a un dels punts clau del discurs de Puigdemont, la possibilitat d’una mediació i un diàleg entre els dos executius o a través de tercers. “Ni Puigdemont ni ningú pot pretendre tampoc sense tornar a la legalitat i a la democràcia imposar una mediació”, ha dit, perquè “el diàleg entre demòcrates es fa dins de la llei, respectant les regles del joc i no inventant-les a la seva voluntat”.

Sessió de control i compareixença de Rajoy

El govern espanyol ha sol·licitat al Congrés dels Diputats que ajorni la sessió de control a l’executiu prevista a les 09.00h, i la càmera haurà de decidir ara a quina hora o quin dia es farà. Previsiblement serà a les 11.00h d'aquest mateix dimecres. En tot cas, el president espanyol compareixerà davant el Congrés a petició pròpia a partir de les 16.00h precisament per informar de la resposta a Catalunya.