El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha ordenat que la vigilància del Palau de Justícia de Barcelona, seu del TSJC i de l'Audiència de Barcelona, al passeig Lluís Companys, sigui a partir d'ara compartida entre els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola, tot i que la aquesta última serà la que la dirigirà. Fins ara, els Mossos es feien càrrec en exclusiva de la vigilància exterior i interior, així com de la custòdia dels detinguts que havien de declarar als judicis. La policia catalana també és la responsable de la vigilància de tots els edificis judicials de Catalunya, encara que normalment se'n fa càrrec una empresa de seguretat privada. Els Mossos també custodien la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya, al carrer Pau Claris.

En una breu nota, el TSJC informa que Barrientos, "d´acord amb les facultats governatives de què legalment disposa, ha acordat i ordenat" al cap superior de la policia espanyola a Catalunya, Sebastián Trapote, que agents d'aquest cos se sumin als mossos que hi ha a l'edifici. "La decisió obeeix a la previsió d´extremar la seguretat de l´edifici i garantir el seu ple i normal funcionament davant la possibilitat que el Parlament de Catalunya decideixi" aplicar la Llei de Transitorietat, que preveu la substitució del TSJC pel Tribunal Suprem de Catalunya, així com l'elecció d'una nova cúpula judicial.

"El president del TSJC entén que la coordinació d´ambdós cossos policials pot preservar de forma més eficaç la legalitat constitucional", assegura el comunicat. Per tant, des d'aquest dilluns i d´acord amb aquesta decisió, la vigilància del Palau de Justícia és compartida per ambdós cossos policials sota el "manament" de la policia espanyola.