Desenes de milers de persones han omplert avui el centre de Barcelona per participar en la marxa a favor de la unitat d'Espanya i en contra de la independència de Catalunya, convocats per Societat Civil Catalana (SCC), sota el lema 'Prou! Recuperem el seny'. Els manifestants, vinguts de tot Catalunya i també d'altres punts de l'Estat, portaven milers de banderes espanyoles, senyeres i algunes d'europees i han cridat consignes contra el 'separatisme' i contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La marxa multitudinària ha d'arrencar a les 12 del migdia a la plaça d'Urquinaona i arribar a l'Estació de França baixant per la Via Laietana i pla de Palau. La manifestació compta amb el suport del PP i Cs. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat l'assistència a la manifestació en 350.000 persones mentre els organitzadors l'han situada en 950.000 persones.

La manifestació, a la qual han acudit cares visibles del PP -Dolors Montserrat, Javier Arenas, Pablo Casado, Enric Millo, Andrea Levy, Xavier García Albiol o Cristina Cifuentes-, de Ciutadans -Albert Rivera, Inés Arrimadas, José Manuel Villegas o Begoña Villacís- i del PSC -Salvador Illa, Josep Borrell o Celestino Corbacho-, se celebra quan falten dos dies perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, comparegui al Parlament amb una declaració d'independència sobre la taula.

Entre multitud de banderes espanyoles, senyeres i algunes europees, la marxa ha començat a avançar lentament a partir de les 12.00 hores, entre crits de "Puigdemont a la presó", "Jo sóc espanyol" o "Visca Espanya, visca Catalunya i visca la Guàrdia Civil" i, en passar al costat de la Prefectura Superior de Policia a Via Laietana, aplaudien i cridaven "No esteu sols".

Tot i que la marxa ha transcorregut sense incidents, s'han produït alguns enfrontaments verbals entre manifestants i persones amb estelades en els balcons.

Durant la marxa, els Mossos d'Esquadra desplegats a la ciutat per controlar la seguretat, han rebut crits i insults per part d'alguns manifestants, tal i com ha recollit Àlex Cubero, periodista de l'agència EFE

El manifest de SCC demana la fi de "marginació" de catalans no nacionalistes

El manifest de Societat Civil Catalana llegit al final de la marxa celebrada avui a Barcelona ha demanat acabar amb la "marginació" dels catalans no nacionalistes, així com amb la "confrontació", la "confusió" i el "dolor" que assegura que viu la població de Catalunya amb motiu de l'1-O. "Cap actor polític ha d'obviar que els catalans no nacionalistes formem part del paisatge i que som també societat catalana. Es va acabar la marginació, tenim dret a ser escoltats i a ser tinguts en compte", resa el manifest.

Com a acte final, diverses personalitats han pres la paraula.

Mario Vargas Llosa en un moment del seu discurs | Foto: EFE

Vargas Llosa: La conjura independentista no destruirà la unitat i la democràcia a Espanya

El premi Nobel Mario Vargas Llosa ha carregat contra la "passió nacionalista", ha titllat de "colpistes" Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Carme Forcadell, i ha subratllat que la "conjura independentista no destruirà 500 anys d'història" de la unitat d'Espanya ni la convertirà en un país "tercermundista". Vargas Llosa ha afirmat que "tots els pobles moderns o endarrerits viuen en la seva història moments en els quals la raó és escombrada per la passió nacionalista (...) que pot ser destructiva i ferotge quan la mouen el fanatisme i el racisme".

Borrell, a Puigdemont: "No empenyi el país cap al precipici"

L'exministre i expresident del Parlament Europeu, el socialista Josep Borrell, ha afirmat avui que "Catalunya no és una colònia" ni un "Estat ocupat militarment" i ha fet crides al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "no empenyi el país cap al precipici". Al final de la manifestació per la unitat d'Espanya convocada a Barcelona per l'entitat Societat Civil Catalana, Borrell ha alertat que Catalunya està vivint "moments gairebé dramàtics" i ha demanat a Puigdemont que vagi amb "molta cura".

Villarejo: Catalunya no és un estat de dret normal, al Govern hi ha delinqüents

L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo ha dit avui que Catalunya "no és un estat democràtic i de dret normal", perquè el president català, Carles Puigdemont, i el seu executiu "estan sotmesos a un procés penal per delictes" i són "presumptes delinqüents". Abans de llegir la seva part del manifest, no obstant això, Villarejo ha volgut dedicar unes paraules a títol personal, en les quals ha elogiat els jutges i fiscals que estan patint pressió per part de l'independentisme, ha dit. "Ja està bé", ha afegit l'exfiscal.

Gomà (SCC): No us podran dividir, aquí hi ha la veu de la majoria dels catalans

El president de Societat Civil Catalana, Mariano Gomà, ha assegurat que en la manifestació d'avui a Barcelona "hi ha la veu de la majoria de catalans", a qui l'independentisme "no podrà dividir", com tampoc a Espanya ni a Europa. "Que escoltin molt bé aquells que estan intentant debilitar les estructures democràtiques que tant ens han costat: no ho aconseguiran. Aquí estarem nosaltres", ha afirmat.

Aznar, agraït amb els espanyols que han sabut "reaccionar amb exemplaritat"

L'expresident del Govern José María Aznar ha expressat avui a través de les xarxes socials la seva "gratitud" i ha reiterat el seu ànim a "tots els espanyols que impulsats pel seu compromís amb Espanya i la seva Constitució han sabut reaccionar amb exemplaritat en aquesta hora crítica de la nostra nació"