El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha demanat disculpes en nom dels agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil per les «possibles conseqüències» de les càrregues policials de l'1-O, però ha assenyalat el Govern català com a responsable d'haver «provocat» la situació. «Ho lamento moltíssim i demano excuses perquè no voldria que li passés a cap persona que hagi de ser atesa o haver patit una lesió», va indicar Millo en una entrevista a Els Matins a TV3. Tot i això, el delegat del govern espanyol va acusar el Govern i el seu president, Carles Puigdemont, d'animar els ciutadans a anar a votar quan sabia que hi havia una ordre judicial per impedir-ho. D'altra banda, Millo va considerar que els Mossos hauran d'actuar si se celebra al Parlament el ple suspès pel Tribunal Constitucional (TC) perquè, «amb tota probabilitat», rebran una ordre judicial.

Millo va lamentar que el Govern animés els ciutadans a anar a votar, conscients d'una sentència que deia que no es podia fer i d'una ordre a la policia perquè ho impedís. En aquest context, va afirmar que no hi ha ningú que anés als col·legis que tingui «responsabilitat de res» i va acusar directament el Govern d'haver provocat aquesta situació. Segons Millo, l'objectiu de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil «no era anar en contra de les persones» i va indicar que dels 2.230 col·legis electorals hi va haver incidències en 30 i que en 13 es va actuar amb un «criteri professional». El delegat del govern va explicar que en aquests 13 casos els agents es van trobar amb dos tipus de situacions: una barrera humana que impedia que accedissin al col·legi per requisar el material electoral o bé que eren dins els locals però la gent concentrada no els deixaven sortir. «Si consideren que la seva integritat física està en perill han de fer ús de la força», va justificar. Millo va qualificar les imatges de les càrregues policials de «terribles» i va assegurar que no les intenta «minimitzar». «No hauria passat res si tothom hagués complert amb la seva obligació. Qui és el responsable? Qui anima la gent a anar a un lloc quan sap que és il·legal ?», es va preguntar.

Demanen el seu cessament

Davant d'aquesta petició de disculpes, sindicats de Policia han demanat que se cessi Enric Millo, tot assenyalant que ells només seguien directrius polítiques i van acusar de deslleialtat la cúpula dels Mossos d'Esquadra.