La Fiscalia vol tornar a citar a declarar, ara, el Major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero, la intendent de la comissaria de l'Eixample Teresa Laplana i els presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Tots quatre ja han comparegut aquest divendres al matí per donar la seva versió dels fets, encara que Sánchez i Cuixart s'han acollit al seu dret a no declarar.

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha declarat aquest divendres a l'Audiència Nacional que la policia catalana hauria fet un dispositiu diferent el 20 de setembre si la Guàrdia Civil els hagués avisat de l'operació que van fer, amb una quarantena d'escorcolls arreu de Catalunya, amb epicentre al Departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda a la Rambla de Catalunya. Per la seva banda, els presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez s'han acollit al seu dret a no declarar i han sortit de la seu judicial pocs minuts després de les 12 del migdia.

La Fiscalia els ha deixat en llibertat a tots tres sense prendre cap tipus de mesura cautelar contra ells.

Trapero ha declarat durant gairebé una hora davant la magistrada Carmen Lamela i fonts pròximes al major han indicat que n'ha sortit satisfet, ja que ha pogut contrarestar el relat de l'informe de la Guàrdia Civil, molt diferent al que ha explicat Trapero. El major ha defensat que el dispositiu que es va posar en marxa per part dels Mossos va ser correcte.

El Major ha sortit de la seu judicial després de declarar una hora com a investigat per un delicte de sedició en relació amb el setge a la Guàrdia Civil en una operació el 20 de setembre contra els preparatius de l'1-O. Trapero ha sortit a peu de l'Audiència, en llibertat, encara que es desconeix si se li ha imposat alguna mesura cautelar i si la Fiscalia ha fet alguna petició al respecte.

Posteriorment, el cap dels Mossos ha pujat a un cotxe entre aplaudiments de polítics independentistes que han acudit a donar suport a als investigats en aquesta causa i crits de "traïdor" d'un grup de ciutadans que es trobava al carrer Gènova.

Trapero, que estava citat a les nou del matí, arribava mitja hora abans a l'Audiència Nacional vestit d'uniforme, amb aspecte seriós i escortat a cada costat per dos comissaris dels Mossos també uniformats. Es tracta de Joan Carles Molinero, cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, i de Ferran López, cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, i a qui Trapero va enviar a algunes de les reunions de coordinació policial amb Guàrdia Civil i Policia Nacional per impedir el referèndum il·legal de l'1-O.

Abans de Trapero, ha comparegut per videoconferència la intendent dels Mossos Teresa Laplana, citada també avui per declarar com a investigada per sedició pel setge a la Guàrdia Civil del 20 de setembre. La jutge l'ha eximit de traslladar-se a l'Audiència Nacional després d'acreditar l'agent que pateix un problema de salut.