El rei Felip VI va acusar el Govern de la Generalitat de «fracturar» la societat catalana i de protagonitzar un «inacceptable intent d´apropiació de les institucions històriques de Catalunya» des d´una «deslleialtat inadmissible als poders de l´Estat». En un discurs televisat, va assenyalar que la situació «d´extrema gravetat» a Catalunya fa necessari que els poders de l´Estat assegurin «l´ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions, la vigència de l´Estat de dret i l´autogovern de Catalunya». El monarca va llançar un missatge de «tranquil·litat» als espanyols i va refermar el seu compromís amb la «unitat i permanència d´Espa­nya».

En un missatge «directament dirigit a tots els espanyols», Felip VI va assegurar que aquests són moments «molt greus per a la nostra vida democràtica» amb la «pretensió final de la Generalitat que sigui proclamada il·legalment la independència de Catalunya». En aquest marc, va acusar «determinades autoritats de Catalunya» d´estar «incomplint de manera conscient i deliberada» la Constitució i l´Estatut d´Autonomia, «que és la llei que reconeix, protegeix i empara les seves institucions autonòmiques i el seu autogovern».

«Amb les seves decisions han vulnerat de manera sistemàtica les normes aprovades legalment i legítimament demostrant una deslleialtat inadmissible als poders de l´estat», va dir, que és «a qui precisament aquestes autoritats representen a Catalunya».

Segons el monarca, les forces independentistes «han trencat els principis democràtics de tot estat de dret i han soscavat l´harmonia i la convivència a la mateixa societat catalana», que «han arribat a dividir» i que «està fracturada i enfrontada».

En aquest sentit, va acusar les «autoritats» del Govern català d´haver «menystingut els afectes i sentiments de solidaritat que han unit i uniran el conjunt dels espanyols» i «amb la seva conducta irresponsable poden posar en risc l´estabilitat econòmica i social de Catalunya i d´Espanya».

Segons el monarca, aquestes autoritats «s´han situat totalment al marge del dret i la democràcia» i han «pretès trencar la unitat d´Espanya i la sobirania nacional, que és el dret de tots els espanyols a decidir democràticament la seva vida en comú». Davant aquesta «situació d´extrema gravetat», segons Felip VI, és necessari «el ferm compromís de tots amb els interessos generals» i «és potestat de les institucions de l´Estat assegurar la vigència de l´estat de dret i l´autogovern de Catalunya basat en la Constitució i l´Estatut de Catalunya».

El monarca va voler dirigir un «missatge a tots els espanyols i particularment als catalans» sobre el fet que «des de fa dècades vivim en un estat democràtic» que «ofereix les vies constitucionals perquè qualsevol persona pugui defensar les seves idees dins del respecte a la llei, perquè sense aquest respecte no hi ha convivència democràtica possible».

«A l´Espanya constitucional democràtica saben bé que tenen un espai de concòrdia i trobada amb els ciutadans», va dir, i també es va dirigir als que senten «preocupació i inquietud amb la conducta de les autoritats autonòmiques»: «No estan sols ni ho estaran», va dir, i «tenen el suport i la solidaritat i garantia absoluta de l´estat de dret en la defensa de la seva llibertat».

Al «conjunt dels espanyols» els va transmetre «un missatge de tranquil·litat, confiança i esperança». «Són moments difícils però els superarem, són moments molt complexos però tirarem endavant», va prometre.