El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat el missatge institucional que ha pronunciat aquest dimecres al vespre per replicar el rei d´Espanya, Felip VI,per replicar el rei d´Espanya, Felip VI i el dur discurs que va fer contra el Govern i el procés sobiranista. "Voldria adreçar-me directament a Sa Majestat, en la llengua que sé que coneix i parla: Així no", ha etzibat el president, tot afegint que amb la seva "decisió d´ahir", el monarca "va decebre molta gent a Catalunya, que l´aprecia i que l´ha ajudat en moments difícils de la institució, gent que esperava un altre to i una apel·lació al diàleg i a la concòrdia". D´altra banda, però, ha volgut dirigir-se a tota la població per refermar que garanteix "el compromís del Govern de protegir el conjunt dels ciutadans, de vetllar pels seus drets a expressar-se lliurement i de respectar les seves decisions". És per això que ha reiterat que, deixant la "porta sempre oberta al diàleg i al respecte a l´altre", l´executiu "no es desviarà ni un mil·límetre del compromís de pau i serenor, però alhora de fermesa" a l´hora d´aplicar el resultat del referèndum de l´1-O.

Carles Puigdemont ha deixat clar que el missatge que Felip VI va llençar just 24 hores abans no li ha semblat gens adequat i creu que va anar "adreçat a una part de la població. "No el podem compartir ni acceptar. El rei fa seu el discurs i les polítiques del govern Rajoy, que han estat catastròfiques en relació a Catalunya, i ignora deliberadament els milions de catalans que no pensem com ells; ignora deliberadament els catalans que han estat víctimes d´una violència policial que ha glaçat el cor a mig món", ha dit el president.

De la mateixa manera, ha criticat que el monarca espanyol "va perdre ahir una oportunitat d´adreçar-se a tots els ciutadans a qui deu la corona, i als quals deu el respecte perquè així li encomana la Constitució". A més, ha retret que "la Constitució que li atorga un paper moderador que en cap cas no ha tingut, i que ahir va declinar amb duresa". "Tampoc no ha tingut interès a conèixer l´opinió i la visió del Govern de la Generalitat en cap moment d´aquesta crisi, i ha acceptat assumir un rol inadequat que només busca aplanar les decisions que el Govern espanyol fa temps que estudia per tal de liquidar les aspiracions de sobirania del poble català". Per últim, ha carregat contra el to del Rei per considerar que les intencions dels catalans les tracta "com a criminals i il·legítimes, i contra les quals usa recursos sense límit".

D´altra banda, Puigdemont ha insistit en la necessitat de "mediació" en el conflicte, i ha reiterat que la Generalitat està disposada a acceptar alguna de les "ofertes que arriben". "Pau, diàleg i acord formen part de la cultura política del nostre poble; però no hem rebut mai cap resposta positiva per part de l´Estat a cap de les opcions de mediació que ja hi ha sobre la taula, i crec, amb tota sinceritat, que torna a ser una greu irresponsabilitat no atendre els precs que envien gent de dins i de fora de Catalunya i de l´Estat per tal que aquest conflicte s´encarrili des de la política i no des de la policia", ha afegit Puigdemont.

El president també ha volgut felicitar-se per la jornada de diumenge i per la d´aquest dimarts, així com mostrar el seu convenciment que el poble de Catalunya continuarà responent igual quan s´apropi la proclamació de la independència. "Diumenge vam aconseguir fer un referèndum enmig d´un oceà de dificultats i d´una repressió sense precedents. Ahir vam donar un exemple en el seguiment de l´aturada general, i estic segur que en els propers dies tornarem a ensenyar la millor cara del nostre país quan les institucions de Catalunya haguem d´aplicar el resultat del referèndum", ha comentat, tot tornant a insistir que de cara al futur s´hauria de "mantenir la confiança i l´aïllament a tota provocació i a tota intenció de violència". "Ni la volem a casa ni la volem enlloc. Fem-nos forts en la dignitat i serem un poble capaç de fer possible el somni que es proposi", ha sentenciat.

I és que el president creu que "no tothom voldria que les coses ens anessin bé" i que "hi ha qui pretén presentar la reivindicació catalana com una cosa il·legítima, il·legal i criminal, i qui pensa que perseguir urnes, paperetes i votants és una exigència inexcusable de l´estat de dret, i que tot s´hi val per impedir que un poble es pugui expressar i pugui decidir". "Estiguem tots molt tranquils i serens, i sobretot molt reconfortats: el que hem fet, el que estem fent i el que farem és el que d´altres pobles ja han fet i d´altres pobles faran en el futur. Seguim un camí democràticament marcat per la voluntat dels ciutadans, i això enlloc de ser combatut hauria de començar a ser comprès i a ser respectat", ha manifestat al seu missatge.

"Així no, ahir va decebre molta gent que esperava una apel·lació al diàleg"

"Així no, ahir va decebre molta gent que esperava una apel·lació al diàleg"

En aquest mateix sentit, en un altre moment de la declaració institucional, el president ha cridat a seguir així. "Ens hem de sentir forts si estem units i ens mantenim en aquesta actitud. Per més violència que hi vulguin posar alguns, fet que no és acceptable enlloc i que ha estat rebatut per molta gent i rebut amb molta preocupació a Europa, nosaltres ens hem de mantenir com un sol poble", ha dit.

Després d´agrair les mostres de suport que els catalans han rebut des de l´Estat espanyol des del passat diumenge, Puigdemont ha insistit que Catalunya és "un sol poble, que estima les llengües que parla, que no té cap problema amb les identitats, les nacionalitats i les cultures, que vol continuar contribuint al desenvolupament de l'Estat espanyol i que mai va a prescindir de l'enorme riquesa que representa la pluralitat".