Acte multitudinari contra l'acció de la Guardia Civil l'1-O a Garrigàs

Centenars de persones, vingudes d'arreu, han participat aquest dilluns al vespre en un acte de rebuig de l'acció de la Guardia Civil aquest diumenge a Garrigà. Desenes d'agents de la Guàrdia Civil es varen presentar a mig matí al col·legi electoral de Garrigàs per requisar les urnes. Els agents van entrar per la força i es varen viure moments de tensió amb les desenes de persones que en aquells moments estaven al col·legi electoral. Almenys, una persona va patir lesions.

Rivera demana a Rajoy que apliqui el 155 per convocar eleccions a Catalunya i "evitar la declaració d'independència"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que "actuï" i activi el mecanisme al Senat per aplicar l'article 155 de la Constitució per convocar eleccions a Catalunya. "Estem a 72 hores de què el senyor Puigdemont i els seus socis proclamin la independència i hem d'actuar", ha manifestat Rivera, que defensa que aquesta mesura serviria "per contestar el colpisme amb més democràcia i amb urnes de veritat".

El líder de Cs creu que la via constitucional és "l'única" i rebutja obrir un diàleg entre Rajoy i Puigdemont, tal i com ha proposat aquest dilluns el secretari general del PSOE després de reunir-se amb el president espanyol. Segons el líder de Cs, Rajoy li ha reconegut que estan estudiant "les vies per aturar la DUI" però no ha avançat més detalls sobre els plans del president. El govern espanyol que calcula que necessitaria cinc dies per aplicar el 155.

20:00 - Milers de persones concentrades a Aiguaviva per rebutjar la violència policial

18:27 - Incidents entre la Policia Nacional i un conductor a Girona que els pitava en protesta per l'1-O

Els agents l'han interceptat a l'avinguda de França i han dit a ocupants d'altres vehicles que no gravessin amb els mòbils.

19:50 h - Sant Julià de Ramis bateja l'espai davant del pavelló com a Plaça de l'1 d'octubre i declara Millo persona 'non grata'

L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis ha convocat un ple extraordinari aquest dilluns on s'ha aprovat per unanimitat la condemna a la "brutalitat policial de l'Estat a Catalunya". La moció inclou set punts on destaca el que acorda que la plaça de davant del pavelló, el col·legi electoral d'aquest diumenge, passi a anomenar-se 'Plaça de l'1 d'Octubre'.

El ple també ha aprovat declarar el delegat del govern espanyol, Enric Millo, persona non grata al municipi. L'alcalde Marc Puigtió ha criticat Millo per les declaracions sobre la "proporcionalitat" de la repressió policial del diumenge. Puigtió ha considerat el ple extraordinari com la manera "de passar pàgina" dels fets de diumenge al poble i demana afrontar els temps que venen "amb optimisme". Sant Julià està comptabilitzant els desperfectes al pavelló municipal i vol que sigui l'administració espanyola qui en pagui les despeses.

L'Ajuntament de Girona declararà Millo persona 'non grata'

L'Ajuntament de Girona iniciarà els tràmits per declarar el delegat del govern a Catalunya, el gironí Enric Millo, persona "non grata" per la violència utilitzada diumenge passat per la policia espanyola. En una compareixença conjunta de l'alcaldessa, Marta Madrenas, amb els representants dels grups municipals de CiU, ERC i CUP, els tres partits han agraït el civisme i el coratge de la ciutadania i han mostrat la seva "més enèrgica condemna" a la violència exercida per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

14.28 h - La regidora del PP a Palamós abandona el grup arran de la repressió policial

L'única regidora del PPC a l'Ajuntament de Palamós, Vanessa Mányik, ha abandonat el grup municipal arran de la repressió policial i l'actuació de l'Estat amb l'1-O. Al seu escrit de renúncia, la regidora -que passa a ser no adscrita- assegura que sent "una profunda decepció" i diu que no pot "sortir a defensar" el govern espanyol per haver fet servir l'ús de la força en nom de la legalitat.

14.26 h - L'ANC i Òmnium criden a l'aturada general

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han animat a secundar la ANCÒmnium Culturalvaga general per aquest 3 d'octubre a què crida la Taula per la Democràcia a Catalunya després dels "atacs", dels "abusos i les violacions" d'aquest diumenge als col·legis de l'1-O.

14.20 h - Un home intenta aturar el pas dels Bombers a Girona al crit d'"arriba España"

{C}{C}{C}{C}{C}

14.03 h - Enquesta

14.01 h - Els Bombers de la Generalitat es concentren a diversos municipis gironins

13.47 h - Un cartell a la façana de l'Ajuntament reclama declarar Enric Millo persona non grata

13.45 h - Puigdemont reclama mediació internacional

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat avui establir una "mediació internacional" per abordar el conflicte català i ha exigit la "retirada de tots els efectius policials" destinats aquests dies a Catalunya per l'Estat per impedir la celebració de l'1-O, suspès pel TC.

13.43 h - La Policia i la Guàrdia Civil seguiran a Catalunya

El desplegament de reforç de la Policia i de la Guàrdia Civil es mantindrà a Catalunya sense data encara per al seu replegament, encara que en un principi estava previst que conclogués aquesta mateixa setmana, segons han dit a Efe fonts pròximes a l'operatiu.

13.39 h - Concentració a Garrigàs

A Garrigàs una trentena de persones condemnen la violència exercida ahir per la Guàrdia Civil. Incredulitat i enuig és el que es respira al poble que va ser sacsejat per agents antiavalots. 'No tolerarem cap més agressió' ha sentenciat l'alcaldessa, Pilar Bosch, després que ahir una quarentena d'agents s'endugués les urnes deixant diversos ferits a les portes del col·legi electoral.

13.04 h - La Udg condemna la "brutalitat" de l'actuació policial

La Universitat de Girona ha condemnat de forma unànime l'actuació policial d'ahir diumenge durant la celebració del referèndum causant 893 ferits. Unes 1.500 persones, entre estudiants, professors i personal del PAS, s'han concentrat a la plaça de davant el rectorat per denunciar els fets d'ahir i reivindicar el dret a decidir de Catalunya.

12.13 h - CE: «La Violència mai pot ser un instrument polític»

La Comissió Europea (CE) ha reiterat avui el seu suport al "ordre constitucional" a Espanya i la seva confiança en el president del Govern, Mariano Rajoy, i ha assenyalat que són "temps per a la unitat i l'estabilitat ".

"La Comissió creu que són temps per unitat i estabilitat, no divisió i fragmentació. Fem una crida a tots els actors rellevants que passin de la confrontació al diàleg. La violència mai pot ser un instrument en política", ha declarat el portaveu cap de la CE, Margaritis Schinas, en la roda de premsa diària de la institució.

"Reiterem la posició legal que sosté aquesta Comissió, també per les seves predecessores: si s'organitzés un referèndum en línia amb la Constitució, el territori sortint quedaria fora de la Unió Europea", ha afegit.

12.12 h - Més de 150 persones es concentres davant l´Ajuntament de Calonge

Treballadors de l´Ajuntament, veïns, representats d´institucions i regidors s´ha concentrat durant uns minuts davant del consistori, on l´alcalde, Jordi Soler, ha llegit el manifest elaborat per l´Associació Catalana de Múnicipis i l´Associació de Municipis per la Independència. Soler també ha agraït als veïns i veïnes de Calonge i Sant Antoni la seva implicació i la seva actitud pacífica.

12.11 h - Els treballadors del Santa Caterina també han sortit al carrer

12.09 h - Crits contra el PSC a la concentració d'Olot

Centenars de persones s'han reunit a les 12 del migdia davant de la porta de l'Ajuntament d'Olotper protestar contra la repressió policial de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. L'acte ha començat amb un parlament de l'alcalde d'Olot Josep Maria Corominas que ha criticat la violència.

12.08 h - Concentració a Aiguaviva

Un centenar de veïns s'han concentrat aquest migdia a la plaça Constitucional d'Aiguaviva -rebatejada pels veïns, a cop d'esprai, amb el nom de plaça Constitucional- per expressar rebuig per 'l'atac militar', en paraules d'un veí, per part d'agents aniavalots de la Policia Nacional (nota: per aquí hi ha algú que parla de Guàrdia Civil, ho podeu confirmar plis?). L'Ajuntament parla d'un mínim de deu ferits i l'alcalde, Joaquim Mateu, ja ha anunciat que el consistori presentarà una denúncia col.lectiva per 'la vulneració de drets' que va representar l'actuació 'd'aquells energúmens'.

12. 07 h - Figueres també rebutja l'actuació policial de l'1-O

Més de cinc centes persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament de Figueres aquest migdia per rebutjar la violència policial de l'Estat durant la jornada del referèndum en una concentració on s'ha comptat amb la presència d'un grup de bombers que han rebut aplaudiments dels assistents.

{C}{C}{C}{C}{C}

12.03 h - També s'ha convocat una concentració davan la subdelegació del govern espanyol a Girona

{C}{C}{C}

12-01 h - Imatges de la concentració a la plaça del Vi de Girona

Milers de persones s'han concentrat aquest migdia a la plaça del Vi de Girona per rebutjar la violència policial de l'Estat espanyol en el referèndum d'ahir. La concentració ha començat amb un homenatge als bombers, que han estat rebut entre aplaudiments, i a continuació s'ha llegit un manifest de rebuig a la violència i demanant a la comunitat internacional que reaccioni davant el que ha passat a Catalunya. "Les imatges de violència i repressió no quedaran en l'oblit", assegura el manifest, que ha acabat fent una crida a sumar-se a la vaga de demà.

{C}{C}{C}

11.57 h - Concentració a la plaça del Vi de Girona

11.53 h - Els bombers fan sonar les sirenes i els claxons davant la subdelegació del govern espanyol a Girona

11.29 h - L'ACM i l'AMI criden a concentrar-se a les 12h davant dels ajuntaments

L´Associació Catalana de Municipis (ACM) i l´Associació de Municipis per la Independència (AMI) han cridat a concentrar-se aquest dilluns a les 12 del migdia davant dels ajuntaments com a mostra de rebuig a les actuacions policials dels cossos de l´Estat aquest 1 d'octubre i que van deixar 850 ferits de diversa consideració.

09.07 h - Pengen una pancarta amb el lema «SOS Democràcia» a la catedral de Girona

La ciutat Girona s'ha llevat amb una imatge de denúncia el dia després del referèndum. A la catedral hi oneja una pancarta amb el missatge "SOS Democràcia".Els encarregats de posar-la han estat els especialistes en rescats dels Bombers, els Grae i es tracta d'una acció de Crida per la Democràcia, d'Òmnium Cultural.

{C}{C}{C}

02.00 h - Resultats del referèndum d'independència

Un total de 2.262.424 catalans s'han mobilitzat i han aconseguit que el seu vot fos compatibilitzat aquest diumenge 1 d'octubre en el referèndum d'independència de Catalunya, una cita durant la qual uns 400 col·legis electorals no han pogut obrir i la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ha requisat urnes. Tot i així, i segons ha detallat el conseller de Presidència, Jordi Turull, em els resultats del referèndum d'independència de Catalunya el «sí» a la independència s'ha imposat per un 90% dels vots, amb 2.020.144.

La cita, declarada il·legal pel Tribunal Constitucional, ha estat marcada per les càrregues policials i els intents de l'estat per requisar urnes.

00.31 h - Els resultats del referèndum s'han fet esperar

Ha estat passada la mitja nit quan el Govern ha fet públic el recompte global. Hi havia cridades a les urnes més de 5,3 milions de persones i el l'executiu calcula que unes 770.000 no han pogut exercir el seu dret a vot en tenir el seu col·legi tancat. Contràriament, als 2.020.144 vots pel sí, 176.566 persones han optat pel «no», fet que representa un 7,8%. El vot en blanc ha obtingut el 2% del total de paperetes no requisades, 45.586 vots, i els vots nuls han estat 20.129, el 0,89%.

23:19 - Resultats a Girona

27786 vots a favor del sí, 1080 del No, 181 vots nuls i 418 en blanc.

22:51 - Els Parlaments a la Plaça del Lleó

Els portaveus de Girona Vota donen les gràcies a la gent que ha votat i als que han defensat els col.legis electorals de Girona dels 'cossos repressors de l'Estat'. "Hem demostrat que volem un país lliure i una Catalunya independent". Els assistents recorden les paraules de Millo :"No és digne d'aquesta ciutat". Laia Pèlach dóna les gràcies a tots els que han treballat perquè el referèndum fos possible, mentre una urna presideix l'escenari.

Marta Madrenas " Avui faré el

pitjor parlament de la història de la ciutat. 'tenim el cor trencat. Avui ens han ferit, alguns al cos, a tots a l'ànima. Això no ho oblidarem ni ho perdonarem mai'". 'Avui hi ha un abans i un després. És la,inici del futur esperançador que ens ha promès el president Puigdemont'.

El discurs íntegre del president Puigdemont

22.45 h - El discurs integre del President Carles Puigdemont

Segueix

Govern. Generalitat ?@govern

▶?#President @KRLS: "Ens hem guanyat dret a tenir un estat independent que es constitueixi en forma de república" #1OCT

22:47 - 1 oct. 2017

110 110 respostes 2.368 2.368 retuits 3.016 A 3.016 els agrada

Informació i privacitat dels Anuncis del Twitter

22: 00 - Cassolada multitudinària

Nova cassolada multitudinària de protesta a les deu de la nit en punt, aquesta vegada per les càrregues policials de la Guàrdia Civil i la policia espanyola durant el referèndum d'autodeterminació de Catalunya d'aquest diumenge 1 d'octubre. L'actuació policial, criticada pels sindicats dels Mossos d'Esquadra, ha comportat fins al moment 844 ferits, alguns dels quals greus. Les cassoles han sonat de manera eixordadora a molts punts de Catalunya, en especial els que han estat objecte de les actuacions dels cossos policials, principalment a Barcelona.

Continuen els recomptes

La Bisbal Total3709 53% ( 38 blancs, 17 nuls, 78 no, 3564 si)

Crida a la Vaga General

Resposta contundent del sobiranisme després de la votació de l'1-O i la repressió policial instigada pel govern espanyol: el 3 d'octubre, vaga general a Catalunya. Així ho han anunciat els presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que han arribat a plaça Catalunya tot just després d'haver-se reunit amb el Govern i amb els membres de la Taula de la Democràcia, de la qual en formen part CCOO i UGT.

Dels 114 col·legis electorals a l'Alt Empordà només 2 han hagut de tancar forçosament per l'actuació policial

El balanç de l'activitat als col·legis electoral d'aquest 1-O a l'Alt Empordà és molt positiva, segons han destacat des de l'ANC malgrat les dificultats tècniques i l'actuació policial a alguns indrets. Dels 114 punts de votació que hi havia a tota la comarca, només 2 han hagut de tancar forçosament. Es tracta de Garrigàs, on hi ha hagut una càrrega policial a primera hora del matí causant tres ferits lleus, i a Sant Miquel de Fluvià on la policia espanyola també s'ha endut les urnes sense exercir la violència.

Als 112 punts de votació restants ho han pogut fer amb normalitat i, en el cas d'una part dels pobles, s'ha interromput voluntàriament l'activitat abans d'hora per protegir les urnes i evitar que se les enduguessin els cossos de seguretat. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat la resposta "massiva" de tots els ciutadans que, malgrat la por a que arribés la policia, s'han concentrat als punts de votació per garantir el dret a vot. "S'ha votat massivament, cívicament i pacíficament" en una jornada històrica. Ho ha dit davant més d'un miler de persones concentrades a la plaça de l'institut Ramon Muntaner, mentre encara es feia el recompte dels vots i amb un públic cridant 'hem votat'.

21:05 h -El recompte i els parlaments, a la Plaça del Lleó

A partir d'ara, tot és traslladarà a la plaça del Mercat del Lleó, on s'ha organitzat un seguiment de la jornada electoral, amb parlaments. Ara s'està fent recompte de vots, i després la gent es convocarà allà.

Un miler de persones s'apleguen a la plaça del Lleó, que es va omplint progressivament.De moment, es segueixen entrevistes i compareixences a TV3. Xiulets quan parlen Arrimadas i Garcia Albiol. També se senten crits en favor d'una vaga general per demà.

El recompte a Roses: 3582 total (3311 si, 236 no, 20 nuls i 15 blancs) | Bescanó (participació 55%) | Caldes de Malavella 2.728 total (Sí 2.530, NO 132, BLANC 36, NUL 30).

20.30 h - Rajoy: «Avui no hi ha hagut un referèndum d'autodeterminació»

Mariano Rajoy, president de l'estat espanyol, ha comparegut poc abans de 2/4 de 9 del vespre davant la premsa per afirmar que el què s'ha viscut avui a Catalunya no és un referèndum d'autodeterminació si no «una mera escenificació». «Alguns han intentat robar la veu dels que pensen diferent», ha dit Rajoy, el qual ha emfatitzat que la seva principal feina «és fer complir la llei» i ser «el president de tots els espanyols».

20:05 h -Comença el recompte a l'Escola del Pla de Girona

19:45 h - Cinc col·legis electorals oberts a Girona i milers de persones defensant-los

Cinc col·legis electorals de la ciutat de Girona es mantenen oberts amb gent votant i milers de persones defensant-los: Pavelló de Palau, Pavelló de Santa Eugènia, Escola del Pla, Sant Daniel, i el Servei Municipal d'Ocupació. La resta, tret dels clausurats al matí, han pogut tenir urnes fins a mitja tarda, entre cinc i sis, i mica en mica s'han anat tancant i s'han salvat totes les urnes. Per per motius de seguretat, degut a l'elevada concentració de gent, s'ha tallat el trànsit al Passeig d'Olot entre els carrers St. Sebastià i la Rotonda del Pg. d'Olot, en el dos sentits.

Foto: Eli Don

Cues per votar al pavelló de Santa Eugènia | Foto: ACN

19:21 - Balanç de ferits del referèndum

Un total de 465 persones han quedat ferides referèndum 2017, segons la Generalitat, com a conseqüència de la intervenció de les forces de seguretat per impedir avui el referèndum convocat pel Govern i suspès pel Constitucional, de les quals dues es troben en estat greu a dos hospitals de Barcelona, 80 a Girona

19:00 h - Turull: "L'actuació de l'Estat és la vergonya d'Europa i haurà d'acabar responent davant de tribunals internacionals"

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha constatat aquest diumenge que l'actuació del govern espanyol "és la vergonya d'Europa". "L'estat espanyol s'ha posat en una situació molt compromesa davant del món en la vulneració dels drets humans, i haurà d'acabar responent davant de tribunals internacionals", ha pronosticat Turull en roda de premsa des del centre internacional de premsa, on ha recordat que ja hi ha líders internacionals molt influents que s'hi han pronunciat. A parer del conseller, l'actuació de les forces policials espanyoles és una "salvatjada", i ha citat les càrregues, les pilotes de gomes i també els gasos lacrimògens. "No és per retirar material, com algú ha dit. Per retirar material això no fa falta. És un escàndol internacional", ha dit.

18.00 hTensió entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil a les portes d'alguns col·legis electorals

Alguns col·legis electorals han registrat aquest diumenge escenes de tensió no només entre els ciutadans que volien votar en el referèndum d'aquest diumenge sinó entre membres de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. En diversos vídeos que circulen per les xarxes socials, es pot veure com la policia espanyola en alguns casos i la Guàrdia Civil en d'altres entren per la força als col·legis, traient-se del davant agents dels Mossos que vetllaven per la seguretat a l'entrada dels col·legis. A més, al Centre Ocupacional del barri de Sant Narcís, a Girona, també s'han produït enfrontaments entre els bombers i la policia espanyola.

17.50 h - Mossos d'Esquadra emocionats i sobrepassats

Diverses imatges dels agents dels Mossos d'Esquadra plorant s'han viralitzat a les xarxes socials. Probablement el vídeo més emotiu és el de Vielha, on una desena d'agents ha fet un cordó policial de seguretat per protegir els votants i les urnes. Molts dels policies no s'han pogut aguantar les llàgrimes davant les mostres de suport rebudes.

17.22 h - Gironins acudeix massivament al Col·legi Eiximenis

Aquests són els col·legis electorals que han estat habilitats durant la jornada d'avui.

Martin Schulz crida al diàleg

L'expresident del Parlament Europeu i líder del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD), Martin Schulz, ha afirmat en una piulada a Twitter que l"'escalada a Espanya és motiu de preocupació". En aquest sentit ha instat a Madrid i a Barcelona ha "intensificar i buscar el diàleg de forma immediata".

17.08 h - Figueres tanca tots els col·legis electorals i només deixa obert el de l'nstitut Ramon Muntaner

A la capital de l'Alt Empordà s'ha decidit tancar els 20 col·legis electorals que tenia repartits per la ciutat i centralitzar les votacions de l'1-O a l'Institut Ramon Muntaner, l'únic que quedarà obert aquesta tarda. S'ha decidit després que alguns punts cèntrics, com ara el situat a l'escola Sant Pau, optessin per aturar l'activitat davant la possibilitat que la Guàrdia Civil entrés al recinte i s'emportés les urnes.

16.54 h - Posen contenidors davant el local social de Vista Alegre i davant l'escola Pla de Girona

Per intentar evitar i difultar l'accés d'agents de la policia, a alguns punts de votació, com el del local social de Vista Alegre o el de l'Escola Pla.

16.52 h - Barricades en diversos pobles gironins per evitar l'entrada de la policia

La ciutadania que vol votar aquest diumenge s'està mobilitzant per evitar que la policia pugui entrar als centres electorals on es vota pel referèndum i ho fa a través de barricades en alguns punts de les comarques de Girona.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}

16.50 h - La premsa internacional es fa ressò de les càrregues policials

Mitjans d'arreu del món segueixen la votació d'aquest diumenge a Catalunya a través de corresponsals i enviats especials. 'The Guardian' informa dels més de 300 ferits per bales de goma disparades per la policia i destaca que "esclata la violència" mentre els catalans intenten donar el seu vot per la independència "en un desafiament pacífic".

16.40 h - La Policia, a punt d'entrar al pavelló de Santa Eugènia i el de Palau

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil es preparen per entrar als centres de votació que a aquestes hores acumulen més votants: els pavellons de Santa Eugènia i el de Palau. A la resta de Girona, molts col·legis electorals estudien tancar amb l'objectiu, asseguren, de preservar les urnes

16.03 h - Enfrontaments al centre municipal d'ocupació de Sant Narcís a Girona

{C}{C}{C}

15.59 h - El Barça-Las Palmas es jugarà a porta tancada

El club català assegura que la LFP no ha accedit a la seva sol·licitud d'ajornament.

15.33 h - Imatges del desallotjament del col·legi Verd de Girona

{C}{C}{C}{C}{C}15.05 h - Torroella de Montgrí tanca els accessos als col·legis electorals

14.56 h - Una mare del col·legi Verd de Girona explica l'agressió que ha rebut per part de la Policia Nacional

14.55 h - Sant Jordi Desvalls també tanca els accessos del municipi

14.54 h - Els Roca proveeixen d'aliments els voluntaris del col·legi del seu barri

Els germans Roca, que regenten el considerat tercer millor restaurant del món, el Celler de Can Roca, han proporcionat aliments als voluntaris al capdavant del col·legi electoral del seu barri, Taialà.

14.53 h - Diversos autobusos estan tancant els accessos a Santa Coloma

Volen evitar que hi puguin entrar els cotxes de la policia nacional i la guàrdia civil.

14.44 h - 337 ferits o contusionats per les càrregues de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola

Les càrregues de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola per impedir el referèndum han provocat almenys 337 ferits o contusionats, segons ha assegurat el portaveu del Govern, Jordi Turull, que ha afegit que en algun cas les ferides són greus.

14. 37 h - El Govern central demana a la Generalitat que cessi la farsa irrealitzable de l'1-O

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat a la Generalitat i els partits que la componen que cessin ja en la seva "irresponsabilitat" i aturin la "farsa" de referèndum, que "mai no va ser legal" i que avui s'ha demostrat que és "clarament irrealitzable".

14.33 h - Imatges de l'actuació policial al pavelló de Sant Julià de Ramis

{C}{C}{C}{C}{C}

14.16 h - Desenes d'efectius de la Guàrdia Civil són vistos a l'aparcament de Can Ferrés a Corçà

13.56 h - El pavelló de Santa Eugènia de Girona resisteix i la gent segueix votant

El pavelló de Santa Eugènia de Girona és un dels espais que es manté obert i on la gent vota pel referèndum. De moment, ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil han entrat. Tot i això, testimonis expliquen que se'ls ha vist rondant per la zona en almenys tres ocasions.

{C}{C}{C}

13.49 h - Els Mossos tanquen 183 col·legis electorals fins a les 13 hores

Els Mossos d'Esquadra han tancat a tota Catalunya un total de 183 col·legis electorals fins a les 13 hores del diumenge, ha informat la policia catalana.En aquest balanç, els Mossos no detallen si aquests centres tenien gent acampada o concentrada dins i si s'han hagut de desallotjar o usar la força, i tampoc especifiquen a quines ciutats o municipis han actuat.

13.33 h - Diverses poblacions gironines voten amb normalitat

{C}{C}{C}

13.15 h - La Policia Nacional irromp al col·legi de Taialà i s'emporta una urna

La policia ha aconseguit entrar al centre per una porta lateral després d'una càrrega. Han accedit a l'espai de votació entre els crits dels ciutadans que els han rebut amb un «Votarem!». L'escamot de més de 20 policies ha trobat l'urna en poc segons.

13.13 h - El FC Barcelona estudia si jugar o no el partit contra Las Palmas d'aquesta tarda

El FC Barcelona està analitzant "tots els escenaris" des de primera hora del matí en contacte amb les forces de seguretat per decidir si juga o no el partit contra Las Palmas.

13.00 h - Diversos ferits en una càrrega policial a l'antiga FP de Sant Narcís

12.50 - Voten els pares de Carles Puigdemont

Els pares de Carles Puigdemont, Núria Casamajó i Xavier Puigdemont, han votat entre aplaudiments dels veïns d'Amer.

12.33 h - Mas afirma que l'Estat actua violentament

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha emès el seu vot en el referèndum de l'1-O poc després de les 11 del mati en el col·legi electoral Infant Jesús.

12.16h - A Amer la gent tapa els accessos a l'espai polivalent

A Amer han avisat per megafonia que venien els Mossos d'Esquadra i l gent ha desfat la cua i ha anat a tapar els accessos a l'espai polivalent, al costat de l'antiga estació.

12.05 h - Diversos ferits a Vila-Roja després d'una agressió per part d'un grup de radicals

Un grup d'una vintena de radicals han agredit a una cinquantena de persones que estaven a l'interior de l'escola del barri de Vila-roja. Hi ha hagut diversos ferits i els Mossos amb els antiavalots han evacuat el centre escortant a la gent fins als seus vehicles.

12.02 h - Contundent actuació de la Policia Nacional al Col·legi Verd de Girona

11.48 h - La policia irromp a l'escola Dalmau Carles de Girona

11.37 - El rector de la UdG s'enfronta a la policia

El rector de la Universitat, Sergi Bonet s'ha enfrontat a la Policia Nacional al barri de Sant Pau quan els agents pretenien carregar contra una jove al carrer Migdia de Girona.

11.35 h - La Guàrdia Civil s'endú les urnes per la força a Garrigàs

Desenes d'agents de la Guàrdia Civil s'han presentat aquest matí al col·legi electoral de Garrigàs per requisar les urnes. Els agents han entrat per la força i s'han viscut moments de tensió amb les desenes de persones que en aquells moments estaven al col·legi electoral. Almenys, una persona ha patit lesions.

11.33 h - Al pavelló de Santa Eugènia es preparen per l'arribada de la policia

11.16 h - Centenars de persones reben Carles Puigdemont al pavelló de Sant Julià de Ramis

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anat cap a les onze del matí al pavelló poliesportiu municipal de Sant Julià de Ramis, on ha estat rebut per centenars de persones. Quan faltaven pocs minuts per les 9 del matí, desenes d'agents de la Guàrdia Civil han irromput en aquest pavelló i han fet ús de la força a fora per dispersar els centenars de persones que s'hi aplegaven.

11.14 h - Turull demana la dimissió de Millo

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha demanat aquest diumenge la dimissió del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per ser el "responsable directe d'una violència d'estat que només recorda la gent més gran del franquisme". "No és còmplice, n'és el responsable", ha continuat Turull en la seva segona compareixença, on ha recriminat a Millo el seu "vocabulari de maltractador" dient que els obliguen a fer el que no volien fer.

11.11 h - El 73% de les meses electorals estan obertes

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha anunciat aquest diumenge que el 73% de les meses electorals estan constituïdes i obertes, un total de 4.561. En la segona compareixença de la jornada, Turull ha reclamat a la ciutadania que vagi a votar tot i les imatges de tensió i violència que s'estan veient en alguns punts. També ha demanat paciència davant els continus atacs informàtics que està patint el sistema de votació i que està alentint la votació.

10.50 h - L'alcaldessa de Girona sobre l'actuació policial: "No ho perdonaré mai!"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha criticat aquest diumenge l'actuació policial destinada a impedir la votació en el referèndum d'independència a Catalunya i que ha generat moments de tensió a diverses localitats: "Ho dic ben clar: no ho perdonaré mai!".

10.42 h - Alguns col·legis electorals tenen problemes per votar després de la caiguda del sistema informàtic

Alguns col·legis electorals de Catalunya tenen problemes per poder votar. El sistema informàtic ha caigut i les votacions s'han de fer de forma manual mentre segueixen les llargues cues, segons ha pogut confirmar l'ACN en diferents municipis de Catalunya. Durant l'afectació en aquests centres, els membres de les meses van apuntant manualment el nom i el DNI dels votants. S'està treballant per resoldre aquests problemes informàtics tot i que en alguns col·legis ja han quedat resolts i la gent ja pot tornar a votar. Ho fan enmig de crits de "votarem".

10.33 h - La imatge d'una anciana desallotjada es torna viral

10.18 h - La Guàrdia Civil s'endú el material electoral de Sant Julià de Ramis

La Guàrdia Civil s'ha endut el material electoral del pavelló esportiu de Sant Julià de Ramis i ja n'ha marxat. Quan faltaven pocs minuts per les nou del matí, la Guàrdia Civil ha fet ús de la força a fora del pavelló per dispersar els centenars de persones que s'hi aplegaven. Han trencat el vidre d'una porta, han entrat, ho han registrat tot i finalment s'han endut el material, mentre les persones que s'hi congregaven cantaven l''Estaca' i 'Els Segadors'. Inicialment, estava previst que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, votés en aquest pavelló, però finalment ho ha fet a Cornellà del Terri.

10.17 h - Al pavelló de Santa Eugènia es vota amb normalitat

10.14 h - Els Mossos tanquen 90 col·legis fins a les 9.30 hores

Els Mossos d'Esquadra ha tancat 90 punts de votació per l'1-O a les 9.30 hores d'aquest diumenge, han informat fonts de la policia catalana.

10.07 h - Millo: "Ens veiem obligats a fer allò que no volíem fer"

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha demanat a la ciutadania "comprensió i col€laboració". "Ens veiem obligats a fer allò que no volíem fer", ha dit en roda de premsa Millo, qui ha subratllat que l'objectiu de l'actuació policial "no són les persones, que s'han acostat a expressar lliurement la seva opinió", sinó "el material" que es vol utilitzar per a un "referèndum il·legal". En la compareixença davant els mitjans que s'ha fet a la seu de la delegació del govern, a Barcelona, Enric Millo ha estat crític amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra. "S'ha imposat, en la majoria de casos, la línia política per sobre de la línia professional, posant en risc de manera irresponsable el prestigi d'un cos policial, que és de tot i per a tots", ha afegit.

09.45 h - Puigdemont vota a Cornellà de Terri

El president de la Genralitat, Carles Puigdemont, ha votat en el referèndum d'independència d'aquest diumenge a un col·legi electoral de Cornellà de Terri en lloc del que hauria d'haver anat inicialment, a Sant Julià de Ramis, ha informat el Govern a través del seu compte oficial de Twitter.

09.37 h - Desallotgen a cops de porra el col·legi Verd de Girona

La Policia Nacional s´ha personat al col·legi Verd de l´Eixample i l´intenta a desallotjar a cops de porra. També han llançat trets a l´aire diverses vegades.

09.30h - Vídeo de l'actuació policial a Sant Julià de Ramis

Més informació

09.14h - La Policia Nacional desallotja per la força la biblioteca Ernest Lluch

La Policia Nacional s'ha presentat pels volts d'un quart de deu del matí a la biblioteca Ernest Lluch de Girona. Estan desallotjant a la força la gent que es troba al carrer i els han encerclat. Hi ha joves, nens i gent gran.

09.07 h - Guàrdia Civil i Policia Nacional comencen a desallotjar col·legis electorals gironins

{C}{C}{C}

09:05 h - La Guàrdia Civil arriba a Sant Julià de Ramis i desallotja els concentrats a cops de porra

08.52h - Imatge de l'exterior de la Biblioteca Ernest Lluch de Girona

08.45h - Centenars de persones estan concentrades davant dels col·legis electorals d'Olot i la Garrotxa

Uns 150 davant de l'escola del Casal Marià, 200 a l'escola del Morrot, 100 al Teatre Principal, 150 a l' Escola de Música, 200 a l'Escola d'Art i 200 a l'Institut de Formació Professional. A la Garrota, hi ha 200 persones a l'Escola d'Art d'Olot al carrer Sant Antoni i 150 davant del centre cívic de l'Hostal Nou, a la Vall de Bianya. A Sant Esteve d'en Bas hi hagut acampada multitudinària i a Riudaura van treure les portes de escola.

08:40 h - Llargues cues a l'exterior del pavelló de Palau de Girona

08.27h - Les urnes ja han arribat al pavelló de Sant Julià de Ramis

És el punt de votació del president Puigdemont.

08.16h - Es podrà votar sense sobre i amb paperetes impreses a casa

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha anunciat aquest diumenge que els ciutadans podran votar sense sobre en el referèndum de l'1 d'octubre. Turull ha explicat que tot i que s'han pogut fabricar noves paperetes per a tots els locals, no ha passat el mateix amb els sobres. Per tant, allà on no n'hi hagi, es podrà introduir el vot doblegant la papereta. Això, juntament amb el format de l'urna, farà que el secret de vot estigui garantit. També es podran utilitzar paperetes oficials impreses a casa. D'altra banda, hi haurà un grup d'acadèmics i professionals que faran un seguiment de la jornada i analitzaran el respecte o vulneració dels drets humans.

07.55h - Els Mossos d'Esquadra arriben al col·legi Eximenis

Una parella de mossos ha arribat al col·legi Eiximenis de Girona, on hi ha també l'alcaldessa Marta Madrenas. Després d'aixecar acta per detallar que no es pot desallotjar perquè podria desembocar en problemes d'ordre públic, han preguntat si les portes de l'escola estan obertes i han informat que estaran tot el dia davant el col·legi i que, seguint ordres, s'enduran tot el material electoral que localitzin. Això ha passat quan ja feia mitja hora que les urnes, dins una bossa d'escombraries de color negre, ha entrat per una de les dues portes d'accés a l'escola.

07:50h - Comencen a arribar urnes i paperetes als col·legis electorals

A molts col·legis electorals han començat a arribar urnes i paperetes. Aquesa de la imatge és la de Vilablareix.

07:45h - Obstrueixen amb silicona el pany del col·legi on ha de votar Junqueras

La vintena de persones que ha anat aquesta matinada a custodiar el col·legi electoral on té previst votar el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha trobat el pany del local obstruït amb silicona, per la qual cosa s'ha traslladat el dispositiu a un col·legi ubicat al carrer on viu el polític, segons ha pogut comprovar l'agència Efe.

07:40 h - Hi haurà cens únic pel referèndum: Es podrà votar a qualsevol col·legi electoral

El cens del referèndum de l'1 d'octubre serà universal, el que significa que els ciutadans podran votar en qualsevol col·legi electoral, segons han confirmat a l'ACN fonts del Govern. Es tracta d'una mesura per donar resposta a possibles tancaments de locals de votació, tot i que de moment no s'ha produït cap precinte. Així, encara que cada ciutadà tingués assignat inicialment un col·legi concret, podrà dipositar el seu vot en qualsevol local. Centenars de persones han passat la nit als centres de votació designats per evitar precisament que puguin ser tancats per les forces policials. Ja s'estan produint les primeres cues per poder votar.

07:00 h -Els Mossos arriben a Vilablareix però no entren al col·legi electoral

A Can Gruart de Vilablareix, unes 300 persones estan a les portes del col·legi electoral. Una patrulla dels Mossos d'Esquadra ha passat dues vegades pel costat, però de moment no ha entrat. Alguns esperen l'obertura formal del centre de votació per esmorzar al casal d'avis.

06:30 h - Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum de l'1-O

Primeres cues als col·legis electorals de molts indrets de Catalunya per poder votar al referèndum d'autodeterminació convocat per a aquest diumenge 1 d'octubre. Les xarxes socials han començat a difondre fotografies de persones al davant de les escoles, esperant perquè comenci la votació i també per si arriba policia amb la intenció de precintar el col·legi. Cal recordar que l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que les seus electorals del referèndum, suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional, han de quedar tancades abans de les sis de la matinada.

Més informació...

06:00 h - Un tractor custodia l'entrada del col·legi electoral de Puigdemont

Un pagès va plantar dissabte a la nit el seu tractor a la porta del pavelló de Sant Julià de Ramis amb la intenció de dificultar l'accés de vehicles policials que volguessin precintar el col·legi electoral que s'hi ubica. Una trentena de veïns també ha passat la nit al pavelló, que és on es preveu que voti aquest diumenge el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

05:30 h - Col·legis ocupats i tractors bloquejant accessos a l'espera de començar l'1-O

Les hores prèvies a l'inici del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, previst per a les nou del matí del diumenge 1 d'octubre, registren més col·legis electorals ocupats per ciutadans que volen impedir que les seus siguin precintades per la policia per ordre judicial.

Més informació....

01:00 h - Vídeo: Puigdemont saluda la gent que passa la nit al Col·legi Verd

Les desenes de persones que han passat la nit i matinada al Col·legi Verd de Girona per intentar evitar que la policia el precinti com a punt de votació del referèndum de l'1-O han rebut una visita molt especial. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut passar per l'escola de les seves filles per saludar la gent i expressar-los el seu suport. Ha assegurat sentir molt "d'orgull i emoció" per la mobilització en aquesta escola i la gent l'ha aplaudit.

Més informació