El col·lectiu 'som defensores', que agrupa una 70 d'observadors juristes dels aldarulls a la ciutat de Barcelona ha instat aquest diumenge a la fiscalia i al jutjat de guàrdia de la capital catalana a intervenir i investigar la intervenció violenta de la policia espanyola que hauria causat almenys 60 ferits de diversa consideració. Els advocats denuncien que la policia espanyola ha volgut actuar contundentment a primera hora del matí per "generar pànic" i que ha utilitzat de forma indeguda les porres i les pilotes de goma.

En una roda de premsa d'urgència, els advocats Anaïs Franquesa i Andrés García Berrio, han explicat que els 70 observadors del col·lectiu han pogut gravar i documentar moltes intervencions policials irregulars, com els cops de porra al cap o els trets amb bales de goma, que el Parlament va prohibir en territori català. Les agressions policials han estat contra tot tipus de gent, ancians i menors d'edat inclosos, amb amenaces, i en un cas un policia ha impedit gravar a un dels observadors. "Ha passat el que temíem", ha dit García Berrio.

Per tot això, han criticat l'actuació del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el Ministeri de l'Interior. Però han demanat a la fiscalia i al jutjat de guàrdia que actuïn d'ofici per investigar aquestes agressions. També ha demanat als grups polítics que pressionin el govern espanyol per aturar la repressió i a la magistrada del TSJC que instrueix la causa contra el Govern que ordeni frenar l'actuació policial, tot i que "els agents saben com han d'actuar" i no cal que la magistrada els recordi els tres principis bàsics d'actuació: proporcionalitat, congruència i oportunitat. Cal recordar que la magistrada va demanar als cossos policials que actuessin mantenint la normal convivència ciutadana, i que la Guàrdia Civil i la policia espanyola només havien d'actuar si els Mossos ho demanaven perquè no podien tancar tots els col·legis electorals.

Anaïs Franquesa ha recordat als ciutadans que els policies porten el seu número identificador a l'esquena, i que és important que se'ls identifiqui per poder presentar denúncia. Ara bé, si es desconeix el número, el jutjat ho ha d'investigar igualment. García Berrio ha explicat que l'anomenada 'llei mordassa' no impedeix gravar les actuacions policials a la via pública.

El col·lectiu també ha muntat un equip de suport psicosocial a la seu de la Federació Catalana d'ONG, al carrer Tàpies de Barcelona, per a les persones que han viscut escenes de violència i atacs de pànic i d'angoixa.