Més de 5 milions de catalans estan cridats avui a votar sobre la independència de Catalunya en un referèndum que l'executiu central considera il·legal i que la Justícia ha intentat frenar en els darrers dies. En total hi ha 2.315 col·legis electorals, 384 a les comarques gironines. Milers de persones han passat la matinada de l'1 d'octubre en escoles i locals que alberguen col·legis electorals per intentar garantir que es pugui celebrar la votació amb normalitat.

On votar el referèndum?

La majoria de meses electorals, que haurien d'obrir de nou del matí a vuit del vespre, estan en els punts habituals de votació d'altres eleccions. El Govern català ha difós les darreres setmanes diferents canals on poder consultar on es pot votar en el referèndum, però moltes d'elles han estat clausurats per ordre de la justícia

06:30 h - Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum de l'1-O

Primeres cues als col·legis electorals de molts indrets de Catalunya per poder votar al referèndum d'autodeterminació convocat per a aquest diumenge 1 d'octubre. Les xarxes socials han començat a difondre fotografies de persones al davant de les escoles, esperant perquè comenci la votació i també per si arriba policia amb la intenció de precintar el col·legi. Cal recordar que l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que les seus electorals del referèndum, suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional, han de quedar tancades abans de les sis de la matinada.

Més informació...

06:00 h - Un tractor custodia l'entrada del col·legi electoral de Puigdemont

Un pagès va plantar dissabte a la nit el seu tractor a la porta del pavelló de Sant Julià de Ramis amb la intenció de dificultar l'accés de vehicles policials que volguessin precintar el col·legi electoral que s'hi ubica. Una trentena de veïns també ha passat la nit al pavelló, que és on es preveu que voti aquest diumenge el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Més informació...

05:30 h - Col·legis ocupats i tractors bloquejant accessos a l'espera de començar l'1-O

Les hores prèvies a l'inici del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, previst per a les nou del matí del diumenge 1 d'octubre, registren més col·legis electorals ocupats per ciutadans que volen impedir que les seus siguin precintades per la policia per ordre judicial.

Més informació....

01:00 h - Vídeo: Puigdemont saluda la gent que passa la nit al Col·legi Verd

Les desenes de persones que han passat la nit i matinada al Col·legi Verd de Girona per intentar evitar que la policia el precinti com a punt de votació del referèndum de l'1-O han rebut una visita molt especial. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut passar per l'escola de les seves filles per saludar la gent i expressar-los el seu suport. Ha assegurat sentir molt "d'orgull i emoció" per la mobilització en aquesta escola i la gent l'ha aplaudit.

Més informació