La Guàrdia Civil va intervenir ahir en una empresa de Sant Adrià de Besòs diverses planxes que s'havien d'utilitzar per imprimir els cartells institucionals de suport al referèndum de l'1 d'octubre, així com una altra per poder fer cartells pel «sí» en la consulta sobiranista.

Segons va informar el Ministeri d'Interior, aquesta intervenció duta a terme en el segon dia de campanya a favor del referèndum respon, igual que les desenvolupades durant les jornades prèvies, a l'ordre enviada per la Fiscalia de Catalunya a les forces i cossos de seguretat per evitar el referèndum, suspès pel Tribunal Constitucional.

Interior va subratllar també que és significatiu que hagin confiscat en la mateixa empresa, anomenada Zukoy, tant les planxes destinades a l'elaboració de publicitat institucional en suport del referèndum, com la planxa construïda per confeccionar cartells demanant el «sí».

Una mesura significativa

«A diferència de les actuacions realitzades el divendres, aquesta vegada han confiscat les planxes que serveixen de matriu per a l'elaboració d'aquests cartells, per la qual cosa d'aquesta manera s'impossibilita que se segueixi imprimint», es va detallar des d'Interior. De moment, l'operació continua oberta i no es descarta que hi pugui haver noves actuacions durant els pròxims dies.

El passat divendres la Guàrdia Civil ja havia intervingut prop de 100.000 cartells de publicitat del referèndum en una nau industrial de l'empresa Marc Martí, vinculada a un publicista que havia estat imputat en el cas del Palau de la Música, situada al barri del Poblenou a la ciutat de Barcelona.

Aquests cartells, de mesura petita, reproduïen la publicitat que la Generalitat de Catalunya va impulsar després de convocar el referèndum d'independència de l'1 d'octubre, que inclou una fotografia d'una bifurcació d'una línia fèrria amb la pregunta «Vas néixer per decidir, hi renunciaràs?».

Els agents van trobar en aquesta nau industrial, a més dels cartells amb el logo de la Generalitat, altres de diferents, en els quals es convidava expressament a votar a favor del «sí». La Guàrdia Civil continua les seves investigacions en diferents emplaçaments catalans a la recerca de més material relacionat amb el referèndum d'autodeterminació.

Al costat d'aquestes indagacions l'institut armat ha tancat als últims dies, per mandat judicial, tant el web oficial del referèndum com una altra posada en marxa després per la Generalitat amb el mateix fi.