Madrid ha decidit prémer l'accelerador en l'apassionant Barça-Madrid de la política. Si la fiscalia actués contra un sol alcalde espanyol, seria insuficient perquè se situaria per sota de la taxa de criminalitat en qualsevol col·lectiu. Si carregués contra cinc, podria parlar-se de cobrir l'expedient. Si n'investigués a una dotzena, es podria titular una actuació robusta. Si els alcaldes incriminats ascendissin a trenta, s'hauria de concloure que el país afronta un seriós problema de degeneració administrativa. Ara bé, si el fiscal general de l'Estat envesteix contra 712 alcaldes, pot certificar el col·lapse democràtic. No de Catalunya, d'Espanya sencera, atès que es consideren indignes una de cada deu alcaldies del país. Votades de manera irreprotxable, a diferència d'un cap del ministeri públic reprovat en la seva executòria pel Congrés de la Nació. I que enfonsa el prestigi del seu cos, un altre objectiu del PP.

Si Donald Trump hagués declarat delinqüents 7.000 alcaldes nord-americans, que és l'equivalent espanyol després de la correcció demogràfica, els que aplaudeixen al fiscal general decretarien que el president americà s'ha tornat boig. I reclamarien la seva inhabilitació. S'ha arribat al dilema del professor que suspèn a els seus alumnes, i que per tant se suspèn a si mateix en tots ells. Rajoy actua des de la prepotència de la impotència, presumir del poder dels fiscals és el pitjor favor que pot prestar als acusadors públics. L'exhibició del múscul és contradictòria amb la democràcia, que aplica les mesures coercitives des de la sobrietat.

Atès que la Casa Blanca s'ha implicat en el referèndum a favor del Barça, la fanfarronada de la fiscalia equival a les maniobres efectuades pels Estats Units en aigües pròximes a Corea del Nord. Vistoses però estèrils. I per desgràcia, el pitjor dels alcaldes delinqüents gaudeix de més predicament entre els seus veïns que el fiscal general. Aquí hi ha el problema. Si Madrid considera que el país compta amb un parell de milions de delinqüents, cap policia ni cap carter els aturarà.