El vicepresident de la Generalitat i líder d´Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha començat la campanya del ´sí´ a la independència en el referèndum de l´1-O participant a l´acte unitari del Tarraco Arena. I ho ha fet d´una forma que ell mateix ha qualificat "d´original i estranya". Junqueras ha considerat que "el ´sí´ està molt mobilitzat" i per això ha cregut "molt important" que els independentistes "contribueixin a mobilitzar el ´no´ en aquest referèndum". Així, Junqueras creu que animant al vot contra la independència "s´estarà demostrant que això va de democràcia". "El que separa el ´sí´ del ´no´ és molt important, però el que els uneix és la democràcia, la dignitat i el dret a vot", ha afegit.

En aquest sentit, el vicepresident ha convingut que si cada català, amb independència de si és o no independentista, "es fa garant de la democràcia i de la dignitat de tothom, i és el primer defensor dels que votaran diferent", els contraris a la secessió se sentiran "més estimats i més respectats" pels favorables a l´1-O que per aquells "que volen prohibir-lo i no deixar-los parlar".

Però en el seu discurs, Junqueras també ha defensat, com era d´esperar, la posició independentista. Ena quest sentit, el vicepresident ha demanat "confiança" als partidaris del ´sí´, perquè està segur que "guanyaran" l´1-O. "Allunyeu de vosaltres qualsevol ombra de supèrbia i cofoisme. Sabem que no tot està fet, però el que falta per fer depèn de nosaltres, i de que sortim a votar massivament l´1-O", ha cridat rebent l´aplaudiment dels assistents.

Junqueras ha defensat també la "legitimitat" de l´1-O i del procés de construcció de la república catalana. "Durant molts anys hem recorregut un país dient que construiríem una majoria social, una majoria a les institucions i que posaríem el futur del país en mans de la gent", ha recordat, tot afegint que això "s´ha complert" i ara "els alcaldes, els regidors, el Parlament, el Govern, les viles i pobles, els carrers i els ajuntaments estan tots posats al servei d´aquest poble".

De la mateixa manera, el vicepresident ha recordat als independentistes que tant l´1-O com la nova república han pogut entrar en l´imaginari polític "per la força massiva i col·lectiva de la gent". "Assumim els reptes desbordant carrers, pobles i ciutats, i també les urnes. Aquesta és la nostra força. I, de fet, arribem aquí més forts del que alguns haurien pensant i molt més forts del que alguns voldrien", ha sentenciat.

Després de celebrar les paraules del president de la Comissió Europea, Juan Cloude Juncker, assegurant que si l´1-O guanya l´independentisme respectarà el resultat, el vicepresident ha volgut concloure la seva intervenció amb un missatge d´ànim i optimista per a l´independentisme. "Guanyar la república i una Catalunya de llibertat, justícia i dignitat és a les nostres mans", ha conclòs.