El portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha pronosticat aquest dissabte des de Barcelona que la qüestió clau perquè el referèndum de l'1-O surti bé és que «la gent respongui». Segons ha vaticinat «si la gent pren els carrers, l'estat espanyol no té sortida», tot i que ha admès que el govern del PP «farà tot el que estigui a les seves mans perquè no caigui el règim del 78».

Preguntat sobre la resposta de la comunitat internacional, Otegi creu que «si al final es referèndum es fa, la gent vota i surt el 'sí' o bé si l'estat espanyol ho impedeix per la força, estic convençut que la comunitat internacional emetrà els senyals suficients».

Quant a la posició d'alguns partits d'esquerres com Podem, Catalunya en Comú o CSQP, Otegi s'ha preguntat que «quan tens la Guàrdia Civil a les impremtes, a Mariano Rajoy amenaçant al país, i a tota la caverna mediàtica dient disbarats, tenir dubtes de si posar les urnes o no em sembla que és no saber on ets», tot i que creu que al final «no es podran posar de perfil».

Otegi ha participat en una conversa-entrevista al CCBB organitzada per Euskal Etxea amb els periodistes Mònica Terribas, Carles Prats i Salvador Cot.