El Tribunal de Comptes ha aclarit avui que la citació de diversos alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya el pròxim 25 de setembre per la convocatòria del 9N no exigeix que, aquell dia, hagin de pagar cap tipus de fiança.

Així ho ha explicat el Tribunal en una "nota aclaridora" i al fil de les informacions publicades segons les quals els exalts càrrecs, entre ells l'expresident Artur Mas, haurien d'abonar uns cinc milions d'euros per la despesa pública destinada a la consulta del 9N.

En la nota, el Tribunal ha explicat que les citacions tenen per objecte que "els esmentats càrrecs i funcionaris puguin tenir vista de la documentació existent en la instrucció i realitzar al·legacions per a la tutela efectiva dels seus drets de defensa fins al 25 de setembre, en el qual està previst l'aixecament de l'acta de liquidació provisional".

En el cas que l'acta de liquidació provisional sigui positiva, "i una vegada finalitzada la instrucció i analitzades les al·legacions presentades, és quan s'exigirà el dipòsit i consolidació dels danys perjudicats a l'erari públic" als presumptament responsables, recull l'escrit. El Tribunal de Comptes ha afegit que aquest és el procediment habitual, previst per llei, en els casos d'abast o malversació per dany als fons públics.

La finalitat d'aquesta instrucció, segons precisa la nota, és concretar les possibles responsabilitats comptables "que es poden haver originat en la realització de les despeses d'una convocatòria de participació declarada il·legal pel Tribunal Constitucional".