El ple del Tribunal Constitucional (TC) rebutjarà avui el recurs que la Generalitat catalana va presentar el passat 3 d'agost contra la suspensió de la reforma del Reglament del Parlament català per tramitar de forma exprés el referèndum de l'1 d'octubre.

Fonts de l'alt tribunal van dir ahir que el ple se celebrarà a les 17:30 per estudiar un assumpte la resolució negativa del qual ve donada per una jurisprudència ja assentada en un acte referit a la consulta independentista del 9-N del 2014.

El TC va dir llavors i ha reiterat en sentències posteriors que els recursos contra providències d'admissió a tràmit, com aquest, només són admissibles si es refereixen al compliment de requisits processals, però no al fons de l'assumpte.

El passat 31 de juliol el ple del TC va suspendre la reforma del reglament del Parlament català a l'admetre a tràmit el recurs presentat pel Govern del PP contra l'article 135,2 d'aquesta reforma, i va advertir als membres de la Mesa del Parlament de què l'aplicació d'aquesta reforma comportaria responsabilitats, fins i tot penals. Els magistrats tenen un termini de cinc mesos per pronunciar-se sobre aquesta suspensió.

El TC va dirigir-se a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als altres sis membres de la Mesa, al lletrat major i al secretari general de la cambra, i va advertir-los sobre les eventuals responsabilitats a les quals aquests podíen incorrer si decideixen tramitar la proposició de llei pel procediment de lectura única (com estableix la reforma impugnada).

No es preveu l'admissió a tràmit

La Mesa del Parlament obrirà avui a les 10 del matí el nou període de sessions de la cambra catalana, sense que tingui en l'ordre del dia abordar l'admissió a tràmit de la llei de referèndum, com s'havia apuntat en un principi, si bé aquest podria ampliar-se a l'últim moment, tot i que tampoc es descarta que s'ajorni per més endavant.

Forcadell ha convocat aquesta primera reunió de la Mesa fent ús per primera vegada de la nova redacció de l'article 77.1 del reglament de la cambra, inclòs en la reforma del mateix aprovada en el ple de la cambra catalana el passat 26 de juliol. La citada reforma estableix que el Parlament es reuneix anualment en dos períodes ordinaris de sessions, del 16 d'agost al 31 de desembre, i del 15 de gener al 31 de juliol.

Desajustos de calendari

La diputada de la CUP Anna Gabriel va dir en una entrevista a l'ACN que la llei de transitorietat podria aprovar-se abans del referèndum. La dirigent anticapitalista, a més, va obrir la porta a que l'aprovació de la norma pugui arribar durant la campanya per l'1-O, que començarà el 15 de setembre. La diputada cupaire va insistir que la llei de transitorietat «s'ha d'explicar a l'agost», i va argumentar que no s'ha presentat ja a la ciutadania perquè «sovint hi ha desajustos amb JxSí en relació al calendari». En un principi, la norma s'havia de concretar a la ciutadania a finals de juliol. Així doncs, Gabriel va reiterar que la CUP aposta perquè la llei s'aprovi abans de l'1-O -com també defensen des d'ERC- perquè, de la mateixa manera que els votants del 'no' tenen clar que si aquesta opció s'imposa hi haurà eleccions autonòmiques immediates, «els del 'sí' hem de tenir clar què passarà si guanyem». També va apuntar que la llei es podria aprovar «automàticament» després de donar llum verda a la llei del referèndum, amb un «marge escàs d'hores».

Pel que fa a la reacció de l'Estat de cara a evitar l'1-O, Gabriel va assegurar que la CUP no descarta «cap escenari». Tot i això, va manifestar que a mesura que s'apropa la data «s'identifiquen les dificultats que té per poder-lo aturar». Segons la diputada, aplicar l'article 155 de la Constitució «no és gens pacífic», i dissoldre el Parlament «no sembla una resposta homologable a la voluntat d'un país de fer un referèndum».