Un informe de l'Ajuntament de Sabadell proposa retirar el nom d'Antonio Machado d'una plaça de la ciutat per considerar al poeta «espanyolista i anticatalanista», així com de Quevedo, Calderón de la Barca, Bécquer i altres escriptors, exemples, segons el seu parer, del «model pseudocultural franquista».

Segons va publicar el digital iSabadell i que ahir va detallar El Mundo, l'informe, que és només una proposta d'actuació, ha estat elaborat per l'historiador Josep Abad i el consistori el va remetre a les entitats de la ciutat perquè proposin modificacions. L'informe considera que, «sota l'aurèola republicana i progressista amb la qual s'ha revestit» la figura d'Antonio Machado, que va morir el 1939 a Cotlliure fugint de les tropes franquistes, el poeta amaga «una trajectòria espanyolista i anticatalanista». L'informe també proposa retirar del nomenclàtor de Sabadell a personatges com Goya, Luis de Góngora, José de Espronceda, Ramón de Campoamor, Tirso de Molina, Leandro Fernández de Moratín, Tirso de Molina o Mariano José de Larra, per ser personatges «hostils a la llengua, cultura i nació catalanes» o ser exemples del «model pseudocultural franquista».

«Machado es queda»

Després de conèixer-se l'informe, l'Ajuntament de Sabadell va emetre un comunicat en el qual assegura que «en cap moment s'ha fet cap proposta sobre noms concrets» i que el consistori «treballa per establir els criteris generals que regiran els possibles canvis en el nomenclàtor».

La proposta municipal serà, segons el comunicat, «la que sorgeixi del treball consensuat amb entitats i associacions de la ciutat, amb l'objectiu de tenir uns carrers i un nomenclàtor respectuós amb la memòria històrica, en el marc del desenvolupament de la Llei de Memòria Històrica».

«Machado es queda, el que s'ha d'eliminar del nomenclàtor són els noms dels feixistes. Això és el que treballem a la Comissió del Nomenclàtor», va escriure en un tuit Serracant, de Crida per Sabadell, entitat en la qual s'integra la CUP. L'Ajuntament de Sabadell està governat per la coalició entre ERC, Unitat pel Canvi, Guanyem i Crida per Sabadell.