L'Ajuntament de Barcelona ha demanat més famílies voluntàries per participar en el Servei de Famílies Col·laboradores, un programa que actua per facilitar l'acollida temporal de nens les famílies dels quals passen per alguna dificultat i no poden ser atesos amb normalitat. L'any passat es van inscriure 22 noves famílies voluntàries a aquest servei, en el qual participen un total de 75 unitats familiars que van atendre a 72 menors el 2016, una xifra de voluntaris que ha d'augmentar, segons ha destacat l'ajuntament.

Des de gener ja s'ha atès a 38 menors a través de 35 d'aquestes famílies, que tenen la funció de col·laborar amb les famílies dels nens per complementar l'atenció que aquestes no poden trobar una acollida que pot ser d'unes hores al dia, caps de setmana, o períodes de vacances.

Segons va explicar l'Ajuntament, aquest servei preventiu ajuda a famílies «que ho necessitin», ja sigui per motius de salut o conciliació de la vida familiar i laboral, amb la condició de «mantenir als nens tan prop del seu entorn com sigui possible», en un acord entre famílies.

Les unitats col·laboradores són validades prèviament per una treballadora social i una psicòloga, que també s'encarreguen de fer un seguiment al menor quan es troba en acollida. Encara que la majoria de les col·laboracions són curtes, el 2016 el 43% d'acollides van ser d'un mes aproximadament, poden tenir un temps màxim de sis mesos, encara que es pot valorar una nova sol·licitud del servei.