Units per Avançar, formació hereva de l'extinta Unió Democràtica, està disposada a confluir en una fórmula unitària que agrupi forces del «catalanisme centrat» si després del referèndum previst per a l'1 d'octubre persisteix el «conflicte» i està en risc la «convivència» a Catalunya.

El professor d'Esade i portaveu d'Units per Avançar, Carlos Losada, va destacar que, si el Govern gestiona «amb responsabilitat» l'escenari posterior a l'1-O i convoca eleccions autonòmiques sense buscar més «xocs» amb l'Estat, «no hi haurà una conjuntura favorable a la confluència» de forces del catalanisme moderat i serà preferible que cadascuna d'aquestes es presenti per separat per preservar així els seus respectius perfils ideològics.

En canvi, si a partir del 2-O a Catalunya es viu una situació «límit» que posi en perill «aspectes bàsics de la convivència», segons Losada, Units per Avançar estarà «oberta» a participar en una «plataforma comuna» amb altres formacions centristes que defensin una «tercera via» entre l'independentisme i l'immobilisme.

Des del mes de novembre passat, quadres de l'antiga Unió i persones en l'òrbita socialista treballen conjuntament dins de la plataforma Portes Obertes del Catalanisme, en la qual també s'ha implicat Losada. De fet, alguns veuen en Portes Obertes del Catalanisme el possible embrió d'una col·laboració electoral entre el PSC i aquests sectors no independentistes de l'antiga CiU.

En paral·lel, en els últims mesos han sorgit altres plataformes que busquen recompondre l'espai del catalanisme no independentista trencat després de la ruptura de CiU i la desaparició d'Unió.