Arran de la crisi a l'aeroport de Barcelona relacionat amb la vaga dels treballadors d'Eulen, alguns responsables polítics com el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han posat en dubte que el sistema d'adjudicacions sigui el més adient. Bono argumentava fa uns dies que un concurs amb unes condicions de preu molt ajustades podia afavorir la gestió econòmica però també propiciar conflictes laborals com el del Prat. L'alcaldessa per la seva banda va apuntar que «hi ha un problema de model, d'externalitzacions, de precaritzacions i de baixes temeràries». Com el Govern, Colau va assenyalar Aena com a responsable per subcontractar pensant només en quadrar els comptes.

La seguretat de les àrees d'accés a l'aeroport de Barcelona-El Prat no és l'únic contracte que l'empresa Eulen té a Catalunya. En realitat, és la punta de l'iceberg d'una constel·lació de serveis que les administracions públiques han concedit des de fa anys a aquesta polèmica multinacional, experta en guanyar concursos a força de presentar les ofertes econòmiques més avantatjoses.

De fet, un dels principals contractants d'Eulen a Catalunya és la mateixa Generalitat. En concret, el Govern català ha pagat a aquesta companyia 9,7 milions d'euros per diferents serveis públics des de l'any 2015. Bona part d'aquests estan relacionats amb la concessió de centres de dia i residències per a gent gran.

Per exemple, l'1 d'abril de 2016 el Departament de Treball, Afers Socials i Família li va adjudicar la gestió de la residència assistida, centre de dia i habitatges tutelats per a gent gran Comtes d'Urgell de Balaguer. L'import va ser d'1,8 milions d'euros. El mateix dia el Govern també va concedir-li la residència Serafí Casanovas de Sort per 914.000 euros, i la llar per a persones amb discapacitat intel·lectual d'Esplugues de Llobregat per 309.000 euros.

A banda de l'atenció a la gent gran, la Generalitat també ha confiat en Eulen per a serveis d'assistència als usuaris dels habitatges del carrer Lluís Companys de Barcelona (190.000 euros). O per al manteniment i reparació dels sistemes de climatització del Parlament de Catalunya per un valor de 376.000 euros. També pels serveis de vigilància de l'aeroport de la Seu d'Urgell i el de vigilància i neteja de l'aeroport de Lleida Alguaire (ambdós pertanyents al Govern català i no a Aena).

Els vincles entre Eulen i el Govern de la Generalitat també abarca altres Departaments com el de Justícia, que l'any 2016 va adjudicar-li per 400.000 euros l'acord marc per a la prestació del servei de neteja de boscos «i altres». O el Departament de Salut, com demostra el contracte de 89.434 euros per al servei de «picking», distribució i col·locació de materials de l'hospital Clínic.

A l'Ajuntament de Girona

A les comarques gironines la multinacional és ben present, doncs és la que s'encarrega, per exemple, de la neteja dels edificis municipals de la ciutat de Girona i altres poblacions. El consistori gironí paga 3,5 milions d'euros anuals per un contracte que inclou equipaments culturals, esportius, socials, escolars i mixtos, a més de l'edifici de l'Ajuntament. Eulen ja portava la neteja municipal els quatre anys anteriors, i el retard en licitar el nou contracte (segons l'equip de Govern, a causa d'un canvi de normativa) va portar el consistori a pagar 850.000 euros a Eulen i a la Fundació Mas Xirgu per una pròrroga de tres mesos.

Manifestacions i queixes

Com a l'aeroport del Prat, a Girona els treballadors d'Eulen també han protestat en més d'una ocasió per les seves condicions laborals. L'11 de desembre de 2015 uns 50 empleats van manifestar-se pel centre de la ciutat per denunciar la situació «d'assetjament» per part de la direcció de l'empresa, la qual acusaven «d'actituds i males pràctiques» en relació amb les obligacions laborals dels empleats. El 28 d'aquell mes les netejadores dels espais municipals de Girona van fer públiques les seves queixes per la manca de calefacció als edificis gestionats per Eulen, principalment centres escolars. Les empleades denunciaven que, per tercer any consecutiu, l'empresa no engegava la calefacció de les escoles durant les vacances de Nadal

A Caldes de Malavella els treballadors d'Eulen també es van mobilitzar. Va ser el mes de gener passat, quan un centenar de treballadors del sector de la neteja es van concentrar a la plaça de l'Ajuntament de Caldes per denunciar la política laboral de l'empresa i per donar suport a una treballadora que patia «assetjament laboral».