Alerta Solidària, Arran, CUP, Endavant (Organització Socialista d'Alliberament Nacional) i el Sindicat d'Estudiants del Països Catalans (SEPC), organitzacions de l'Esquerra Independentista, van presentar ahir davant de la Cambra de Comerç de Barcelona la campanya conjunta que han preparat de cara al Referèndum de l'1 d'octubre i que té per lema: "Autodeterminació, desobediència, Països Catalans: escombrem-los." Una campanya que realitzaran a través de diferents actes no només a Catalunya sinó arreu dels Països Catalans. Al cartell s'hi poden veure els expresidents del Govern Jordi Pujol i Artur Mas; el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; l'expresident José Maria Aznar, el rei Felip VI i la Infanta Cristina, així com el cardenal Rouco Varela i Ana Patricia Botín del Santander, entre d'altres.

Laura Gisbert, del SEPC, va fer una crida a la mobilització popular de cara el referèndum de l'1 d'octubre: «Cridem a l'activació popular per defensar el referèndum perquè aquest no és del Govern malgrat que sigui la seva responsabilitat organitzar-lo i celebrar-lo, només la gent el podrà garantir tant per impedir qualsevol marxa enrere o qualsevol maniobra repressiva de l'Estat o per omplir les urnes de vots», va expressar.

La portaveu d'Arran, Mar Ampurdanès, va reivindicar l'autodeterminació, la desobediència i els Països Catalans. «El dret a l'autodeterminació el té cada poble per decidir sense imposicions ni ingerències de cap mena», va recalcar. A més va lamentar que actualment el marc jurídic-polític estatal i l'estructura de la UE són «obstacles a qualsevol procés d'autodeterminació popular i l'exercici d'una democràcia plena», va concloure.

Gabriel respon Rajoy

Respecte a les declaracions que va fer el president del govern espanyol ahir demanant als catalans «amb sentit comú, sensatesa i equilibri» que facin «una passa endavant i aïllin els extremistes i radicals que avui condicionen el Govern», Gabriel va respondre breu però contundent que «les paraules de Rajoy ens hem acostumat a valorar-les d'una única manera sempre, sorprendria que Rajoy fes formulacions intel·ligents en algun moment», va dir en el marc de la presentació de la campanya pel referèndum.

PDeCAT i PPC, indignats

Des de Twitter, el coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, va deplorar que els anticapitalistes, socis de Junts pel Sí (JxSí) en les qüestions que concerneixen al procés sobiranista, situïn al mateix nivell Mas i Rajoy.

«Posar en el mateix sac Mas i Rajoy és miserable. Un, condemnat per demòcrata; l'altre, el cap d'un Estat que persegueix per les idees. Feu pena», va escriure Bonvehí.

També el president del PPC, Xavier García Albiol, va referir-se al cartell de l'esquerra independentista en una piulada a Twitter dient que «El feixisme de la CUP al natural. Qui no pensa com ells, fora! CUP, també ens posareu un braçalet? Sou una vergonya», va protestar. El president de Ciutadans, Albert Rivera també va fer una piulada dient « Ja se sap per a què serveix el 'procés': per fer fora els turistes, expropiar pisos i acabar amb la corrupció, de la mà del banda del 3%».