El president del Govern, Mariano Rajoy, va advertir ahir els ajuntaments catalans partidaris de facilitar el referèndum que pretén convocar la Generalitat l'1 d'octubre que han de complir la llei i que l'Executiu central «no abdicarà de les seves obligacions de cap de les maneres».

Rajoy va estar preguntat per l'actitud d'alguns ajuntaments catalans en la conferència de premsa que ha ofert a Varsòvia amb la seva homòloga polonesa, Beata Szydlo, al final de la XII cimera bilateral.

Davant d'aquesta posició, ha recordat que, com tothom, els ajuntaments estan obligats a complir la llei. «Els funcionaris han de complir la llei, els dirigents polítics hem de complir la llei i todo el mundo ha de complir la llei», va recalcar.

Rajoy ha reiterat davant d'això «amb absoluta tranquil·litat» que «el Govern és absolutament conscient de quines són les seves obligacions».

Acte conjunt

Junts pel Sí (JxSí) i la CUP donaran a conèixer la llei del referèndum en un acte conjunt convocat per al dimarts 4 de juliol al Parlament, i que tindrà lloc unes hores abans de l'acte públic que ja estava previst realitzar per explicar l'organització del referèndum.

Segons va confirmar ahir JxSí, l'acte del Parlament se celebrarà a les 12:30 hores a l'auditori de la cambra legislativa catalana i estarà obert a l'assistència dels 135 diputats del Parlament, encara que els organitzadors siguin únicament els dos grups independentistes.

El compromís de donar a conèixer el 4 de juliol els detalls organitzatius del referèndum, que el Govern ha adquirit públicament, es desdoblarà finalment en dues parts, amb la finalitat que la part legislativa sigui explicada en primer lloc dins del Parlament, i la resta d'aspectes a l'acte públic previst per a les 19:30 hores del mateix dia al Teatre Nacional de Catalunya.

El Govern vigila les subvencions

Per altra banda, el Govern central vigilarà l'aplicació de la moció aprovada pel parlament català que condiciona l'ajuda als mitjans de comunicació privats que «acceptin la publicitat institucional» de la Generalitat, inclosa la destinada a comunicar el necessari «per al bon funcionament del referèndum».

Fonts del Govern van assegurar a Efe que l'Executiu estarà vigilant davant els eventuals passos que pugui donar la Generalitat per posar en marxa la moció.

El parlament català va aprovar ahir una moció en la qual s'insta el Govern a condicionar l'ajuda als mitjans de comunicació privats que «acceptin la publicitat institucional» de la Generalitat, inclosa la destinada a comunicar el necessari «per al bon funcionament del referèndum de l'1 d'octubre».

La moció, que va ser presentada per la CUP, ha estat aprovada en la seva totalitat, encara que després de ser renegociada en alguns punts amb Junts pel Sí (PDeCAT i ERC) i amb Catalunya Sí que es pot (CSQEP).

Precisament el punt referit a la publicitat institucional vinculada amb el referèndum ha estat aprovat amb els vots favorables de JxSí i la CUP, en contra de Ciutadans, PSC i PPC, mentre que CSQEP es va abstenir.