Un exdirectiu d'Airbnb va rellogar durant anys il·legalment a turistes el pis que tenia arrendat com a habitatge al districte de Ciutat Vella de Barcelona a través de la plataforma, segons va explicar ahir la tinenta d'alcalde d'Ecologia Urbana, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

La tinent d'alcalde va destapar el cas en una roda de premsa convocada per explicar novetats relatives a la inspecció dels pisos turístics il·legals a la ciutat.

Sanz va qualificar aquest cas de «greu i alarmant» i va reclamar explicacions a Airbnb, alhora que va considerar que «és un dels elements que demostra que aquesta plataforma ha traspassat tots els límits possibles» i «estafa a la ciutat».

Per la seva banda, Airbnb va considerar un «assumpte privat» que un antic alt directiu de la companyia utilitzés aquesta mateixa plataforma per rellogar un pis a turistes sense tenir les pertinents llicències ni el consentiment del propietari per fer-ho. En un breu comunicat, l'empresa ha argumentat que qui va ser director general per a Espanya i Amèrica Llatina, Kay Kuehne, ja no treballa a l'empresa

Janet Sanz va reclamar a la plataforma de lloguer turístic que aclareixi si altres persones que treballen en Airbnb no es dediquen també a llogar habitatges a Barcelona sense comptar amb la llicència d'activitat turística preceptiva i publicitant-les a través de la plataforma, de manera que es vulnera la llei catalana de Turisme.

La tinent d'alcalde va acusar Airbnb «d'incentivar» el lloguer turístic il·legal a l'anunciar pisos sense llicència per a aquesta activitat i va expressar les seves sospites que la plataforma «dóna cobertura a xarxes» que es dediquen a aquesta activitat il·lícita.

En aquest sentit, va anunciar que aquesta setmana tancarà l'expedient obert a l'octubre a Airbnb per anunciar reiteradament pisos turístics sense llicència i la multarà amb 600.000 euros i immediatament li obrirà un altre expedient sancionador si no «manifesta la voluntat definitiva de complir la Llei» catalana perque «entengui que no te cap més opció que complir la legalidat».

Reunió amb la Generalitat

A més, Janet Sanz va explicar que es reuniran amb la Generalitat per aconseguir incrementar les sancions per reincidència continuada en l'incompliment de la llei de turisme, com és el cas de la plataforma, «per desincentivar una actitud d'impunitat amb la legalitat», i que l'ajuntament explorarà «totes les vies perquè es compleixi la legislació».

«Airbnb necessita més les ciutats que les ciutats Airbnb», va sentenciar Sanz, que va subratllar que a diferència d'altres, ciutats Barcelona «té la sort» de tenir una llei de turisme que impedeix publicitar activitats il·legals i va assenyalat que són moltes les ciutats que demanen consell a la capital catalana per afrontar aquest problema.

Sobre els possibles casos de frau en el lloguer de pisos a turistes, la tinenta d'alcalde va estimar en una xifra entre 6.000 i 8.000 els «il·legals» i en un miler els que han deixat de publicitar-se gràcies a la col·laboració de les plataformes.

Sobre els casos d'ordre de cessament d'activitat en què qui llogava il·legalment era el llogater d'un habitatge residencial, la tinenta d'alcalde va explicar que des que en aquest mandat es va iniciar el pla de xoc han estat 316, que representen entre un 10 i un 15% dels sancionats.

De la seva banda, el regidor de Turisme, Agustí Colom, va subratllar que Airbnb ha de «passar de ser part del problema a ser part de la solució», com han fet la resta de plataformes de lloguer de pisos turístics, que inclouen la referència de llicència del pis ofert i retiren l'anunci si es descobreix que és falsa.

També va considerar que la reputació d'Airbnb està «danyada» perquè ha quedat clar que no garanteix als turistes ni la qualitat de la prestació, ni la seguretat, ni que els seus encàrrecs no es vegin interromputs.

«Els pisos turístics il·legals no beneficien ningú excepte l'empresa que s'hi dedica», va assenyalar el regidor, que va demanar als turistes que tinguin un comportament responsable i verifiquin la legalitat de l'apartament que lloguen.