La barcelonina Montse Pérez ha hagut de llogar a través de la plataforma Airbnb el seu propi pis per poder-lo recuperar i durant aquest matí el mantindrà ocupat fins que arribi l'inspector de l'Ajuntament de Barcelona al qual han denunciat els fets, també posats en coneixement del jutjat.

Segons va explicar a Efe la filla de Montse Pérez, Thais Franco, el problema va començar el 12 de maig, quan van llogar a un ciutadà de 26 anys amb doble nacionalitat xilena i russa un petit pis situat al principal del número 129 del carrer del Mar de Barcelona, al popular i ara turístic barri de la Barceloneta.

El contracte de lloguer va ser de 950 euros mensuals i en les seves clàusules es feia constar que el llogater no podia rellogar-lo ni fer-ne un ús turístic, després d'assegurar-se que el jove, que va dir que havia estat traslladat de Londres a Barcelona per treballar com a assessor financer, era solvent -va mostrar una nòmina de 3.000 lliures esterlines al mes.

Un cop signat el contracte, quan la propietària va intentar contactar amb el llogater per fer el canvi de nom dels subministraments ja no el va localitzar, de manera que va acudir a l'habitatge i va comprovar que estava obert i hi havia llençols a sobre del llit, ha relatat a Efe la seva filla.

Els veïns li van comentar que del pis n'entrava i sortia gent amb maletes i que estava sent usat com a pis turístic. Va ser llavors quan la família va descobrir que el pis que havien arrendat al xilè-rus apareixia anunciat a la plataforma d'habitatges turístics Airbnb al preu de 200 euros la nit -6.000 euros al mes-.

Possible organització

Montse Pérez i la seva filla Thais Franco van descobrir així el que creuen que és una possible organització que es dedica a llogar pisos a Barcelona per després rellogar-los a turistes a través de la plataforma Airbnb, que no comprova la titularitat de l'habitatge, i obté importants beneficis.

Va ser en aquell moment quan van decidir reservar el seu propi pis i el primer dia que estava lliure era ahir, tal com va avançar ahir La Vanguardia. Perquè el llogater no reconegués la propietària, la reserva la va fer la seva filla Thais Franco; quan aquesta hi va acudir ahir fent-se passar per turista, va comprovar que qui li obria la porta i li facilitava les claus era una altra persona, desconeguda. Montse Pérez i Thais Franco han recuperat d'aquesta manera el seu habitatge, i, encara que desconeixen les conseqüències legals, han canviat el pany del pis.

La plataforma de lloguer de pisos turístics Airbnb va assegurar que «investiga activament» el cas de la barcelonina Montse Pérez però va responsabilitzar «l'amfitrió» -qui l'havia llogat- d'haver-lo posat a la seva plataforma. Ahir un altre propietari també va anunciar que havia descobert el seu pis ofertat a Airbnb.