Ja fa uns quants mesos que la normativa de comerç permet fer descomptes i rebaixes durant tot l'any. Però són moltes les marques que encara s'ajusten a la data de de l'1 juliol com el dia que oficialment arrenca el període de liquidació de roba de la temporada d'estiu.

Però ja hi ha marques amb descomptes molt atractius: H&M té ja fins a un 50% de rebaixa en algunes de les seves peces més primaverals com a dessuadores, samarretes de màniga llarga o faldilles 'midi'.

Cortefiel i Pedro del Hierro, ja han penjat el cartell de fins al 50% tant en moda femenina com a masculina. També arriben al 50% algunes de les promocions que trobem a Mango, Springfield i Women Secret.

Les botigues que pertanyen a Inditex (Zara, Stradivarius, Bershka i Massimo Dutti), encara no han donat el tret de sortida a les seves rebaixes i tot apunta al fet que caldrà esperar a l'1 de juliol perquè comencin amb els seus descomptes

Deu claus sobre les rebaixes

1. És obligatori fer-ne? No, és decisió de cada botiga.

2. Quan comencen i quan acaben? Els períodes habituals de rebaixes a Catalunya són: del 7 de gener al 6 de març, ambdós inclosos, i de l'1 de juliol al 31 d’agost, ambdós inclosos. Les botigues en línia no estan limitades a cap període concret.

3. Cal indicar el preu rebaixat? Els productes rebaixats han de mostrar el preu original, juntament amb el rebaixat, o bé el percentatge de la rebaixa.

4. El producte rebaixat pot ser de qualitat inferior? No, la qualitat i la garantia han de ser les que tenia a preu no rebaixat. Tampoc no ha de tenir defectes.

5. Puc pagar amb targeta? Si la botiga accepta targetes o altres mitjans de pagament de manera habitual, també ho ha de fer en període de rebaixes.

6. La botiga té l’obligació d’acceptar canvis? No, si el producte està en perfecte estat. Informeu-vos sobre la política de canvis per evitar sorpreses.

7. I les botigues en línia? Disposeu d’un període mínim de 14 dies per retornar la vostra compra, excepte productes personalitzats, peribles, que no es puguin reutilitzar per raons d’higiene, etc. Llegiu la informació sobre la política de canvis i davant del dubte, pregunteu.

8. Quins documents he de conservar? Les factures o tiquets de compra fins al final de la garantia, els necessitareu si heu de reclamar. Els catàlegs i les ofertes comercials fins que hàgiu revisat la compra: són vinculants i podeu exigir-ne el compliment.

9. Com puc reclamar? Feu arribar el vostre escrit de reclamació a l’establiment, de manera que us en quedi constància, i si no rebeu resposta en el termini d’un mes o bé no és satisfactòria, adreceu-vos a un organisme de consum.

10. És una garantia escollir una empresa adherida al sistema arbitral de consum.