21 de juny de 2017
21.06.2017

El TC preveu prohibir la Conselleria d'Afers Exteriors del Govern

?La Generalitat respon que si finalment se suspèn el tribunal incorrerà en una contradicció

21.06.2017 | 06:30

El Tribunal Constitucional (TC) té previst, en el ple que va començar ahir i es desenvoluparà aquesta setmana, prohibir a Catalunya que assumeixi la seva pròpia representació exterior mitjançant una conselleria denominada, precisament, de Relacions Exteriors.

No obstant això, amb el temps, el TC avalarà certa presència internacional de Catalunya, encara que dins dels límits constitucionals. Així, l'alt tribunal dictaminarà que les relacions internacionals estan reservades a l'Estat, així que Catalunya incompleix la Constitució en crear una Conselleria de Relacions Exteriors, que no pot tenir aquest nom i aquestes funcions.

Es tractarà d'un dictamen que seguirà la sentència que ja va adoptar el TC al desembre del 2016 respecte al decret d'Acció Exterior catalana del qual va derivar la creació del Departament d'Afers Estrangers.

En aquesta segona sentència sobre l'assumpte l'alt tribunal no obligarà a suprimir la conselleria dirigida per Raül Romeva, però sí recordarà els límits que ja va imposar al desembre a les relacions exteriors de l'executiu català.

Per al TC, sí és admissible una certa presència internacional dels executius autonòmics encara que, d'una altra banda, Catalunya no és un subjecte del Dret internacional. És imperatiu que fora de les nostres fronteres quedi clar per als actors internacionals que les relacions exteriors són competència de l'Estat central.

En la seva sentència del desembre el TC no va considerar inconstitucional tota la norma de la qual va derivar la creació del departament, sinó només una part d'ella.

Així, va declarar inconstitucionals les referències a la «diplomàcia pública de Catalunya» i els preceptes que atribuïen a Catalunya competències per promoure l'establiment de relacions «bilaterals» amb d'altres països.

No tota l'activitat exterior pot identificar-se com a matèria de relacions internacionals, però sí que estan vedats a les comunitats autònomes la celebració de tractats, la creació d'obligacions internacionals i la responsabilitat internacional de l'Estat, va declarar el TC.


«Previst a l'Estatut»

La portaveu del Govern, Neus Munté, va alertar ahir al Tribunal Constitucional (TC) que, si finalment prohibeix a Catalunya assumir la seva pròpia representació exterior mitjançant una conselleria d'Afers Estrangers, estarà contradient «els seus propis principis».

Després de la reunió d'ahir del Govern, Munté es va mostrar «plenament convençuda» que les funcions que exerceix el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència són «absolutament legals» i estan «perfectament previstes» a l'Estatut, la llei d'exteriors i la Constitució.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema