El conseller d'Afers Estrangers i Transparència, Raül Romeva, va anunciar que dimecres que ve la Generalitat obrirà una fossa comuna al Pallars Jussà, que serà la primera oberta aquest 2017 de les 495 «identificades» a Catalunya amb víctimes de la Guerra Civil.

La Generalitat preveu realitzar durant l'any 2017 una cinquantena d'accions en fosses i restes òssies i, segons el conseller Raül Romeva, l'objectiu del Pla de Fosses de la Generalitat de Catalunya «és contribuir a la recuperació de la memòria històrica, així com consolidar un país i una societat de pau».

De les 495 fosses identificades, s'han fet una vintena d'actuacions de recollida de restes òssies en superfície a les Terres de l'Ebre incloses al Pla de fosses. L'anàlisi antropològica de les restes va concloure que es tractava de 16 persones desaparegudes a la Batalla de l'Ebre. Les restes es van traslladar al Memorial de les Camposines. Les actuacions previstes en fosses i restes òssies en superfície previstes per al 2017 són a l'Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, Catalunya central, Girona, Lleida i Terres de l'Ebre.